ROĐENI I UMRLI

Laži i obmane o prirodnom prirastu na plakatu Grada Zagreba

16.05.2019 u 17:00

Bionic
Reading

'Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom', stoji na jednom od nizu jumbo plakata postavljenih novcem poreznih obveznika diljem gradu. Zbog sumnje da se radi o prikrivenom oglašavanju predizborne kampanje stranke Milana Bandića za predstojeće EU izbore stranke Anka Mrak Taritaš (GLAS) cijelu je stvar prijavila Državnom izbornom povjerenstvu

No ono što je zanimljivo je da je tvrdnja s početka teksta netočna i neistinita. Naime, piše Faktograf, Zagreb ne samo da nije jedini hrvatski grad s pozitivnim prirodnim prirastom, već prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), uopće nema pozitivni prirodni prirast.

Prema Statističkom ljetopisu RH kojega je u prosincu 2018. godine objavio DZS, jasno je da protekle tri godine Grad Zagreb nema pozitivni prirodni prirast.

Jedini gradovi u Hrvatskoj, od njih 127, s pozitivnim prirodnim prirastom su Solin, Kaštela, Biograd na Moru, Krk, Dugo Selo, Imotski, Metković, Opuzen i Pazin.

Čak se i na stranicama Grada Zagreba navodi podatak DZS-a da je 'stopa prirodnog prirasta u padu i u 2017. godini je iznosila -0,9 promila jer je prirodni prirast negativan (-750) što znači da je bilo više umrlih nego živorođenih'.

Jutarnji list od gardskog Ureda za demografiju zatražio je da im odgovre na čemu je bazirana tvrdnja s plakata, a iz njihova odgovora da se naslutiti da nisu načisto s tim što je prirodni prirast. Naime, odgovorili su da sustav eNovorođenče pokazuje da od '2016. godine bilježi porast poroda u Zagrebu i u to u 2017. 1055 poroda više nego u godinu ranije, a u 2018. godini 46 djece više nego u 2017. godini'. 

Koliki je broj umrlih uistom periodu, te posljedično kakav bi prirodni prirast bio temeljem čega su zaključili navedno na plakatu, nisu naveli.