VELIKI ZALOGAJ

Lavrov otkrio karte: 'Oslobođenje Donbasa' je bezuvjetni prioritet Rusije, ostali teritoriji mogu sami krojiti budućnost

29.05.2022 u 23:22

Bionic
Reading

"Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je u nedjelju novinska agencija RIA

"Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet", rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva, a posljednjih je dana u središtu pozornosti bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets.

Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

  • +16
Rat u Ukrajini 26.05.2022. Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.