O ZAHTJEVIMA ZA OSTAVKOM

Lalovac: Milanović ima moju stopostotnu podršku

04.01.2016 u 20:41

Bionic
Reading

Reforma javne uprave jedna je od najčešće spominjanih. Uz dvadeset ministarstava, imamo oko 180 agencija, instituta, zavoda i drugih javnih ustanova, koje godišnje troše oko 70 milijardi kuna. O reformi i drugim temama u Dnevniku HTV-a progovorio je tehnički ministar financija Boris Lalovac

'Treba imati na umu da se radi o 250.000 ljudi, a samo u četiri resora odnosi se na 200.000 ljudi: vojska, policija, zdravstvo i obrazovanje. Kad govorimo o sustavu javne uprave, jedino gdje možete napraviti nekakve značajnije pomake što se tiče rashodovne strane proračuna možete samo u ta četiri resora', kazao je Lalovac za HTV, upitan o reformi javne uprave koju najavljuju Most i Domoljubna koalicija.

'Uveli smo centralni obračun plaća, ukupnu masu plaća doveli smo na razinu 2007./2008. i to su sada maksimalni limiti. Za veće poduhvate trebat će puno jači razgovori sa sindikatima i puno stabilnija vlada i stabilnije izglasavanje reformi u Saboru. Morat će neko dobro obrazložiti smanjenje broja liječnika, medicinskih sestara, profesora, vojske ili policije', izjavio je Lalovac.

Što se pak tiče proračuna za 2016., Lalovac kaže da mandatara čeka dosta težak posao.

'Neki dokumenti trebaju biti već u veljači i ožujku u Bruxellesu. Nije dovoljno samo sastaviti proračun nego je potrebno donijeti i dosta novih zakona koji će limitirati troškove Imat će puno problema oko sastavljanja proračuna jer se uz njega traže dokumenti, ali i vrlo velikih dugova koji dolaze na naplatu pa ih treba refinancirati. Trebamo raditi za državu, ja sam tu dobrovoljno, a me tko pozove vrlo rado ću dati bilo kakve informacije da što prije uđu u posao', kazao je.

Lalovac je rezimirao i svoj mandat. 'Imao sam malo vremena, samo godinu i pol preuzeti ministarstvo nakon sukoba premijera i prethodnog ministra. Ušao sam u kašetu brokava, ali sam uspio donijeti Zakon o potrošačkom kreditiranju. Zadovoljan sam i dizanjem dohotka koji sam osobno gurao, odnosno smanjivanjem oporezivanja dohotka kojim se potaknula bruto društvena potrošnja', rekao je o učinjenom Lalovac

Kao član SDP-a Lalovac je komentirao i zahtjeve za smjenom Milanovića s čela te stranke od kojih je zadnji došao od Gvozdena Flege.

'Nisam toliko duboko u tim odnosima. Žaloste me izjava o smjeni, jer da nisam imao podršku Milanovića, mnoge dobre stvari ne bi se realizirale. Milanović ima moju stopostotnu podršku. Ima dosta ljudi koji to kažu, a nisu bili u vladi. Jedna je stvar doći sa strane i komentirati. Radili smo vrlo odgovoran i težak posao', zaključio je Lalovac.