POTPISAN SPORAZUM

Lakše do hitnog prijevoza vojnim helikopterom

29.07.2009 u 12:46

Bionic
Reading

Ministar obrane i ministar zdravstva danas su potpisali sporazum o suradnji. Od sada će pružanje hitne medicinske pomoći vojnim helikopterima biti znatno lakše, budući da se sporazumom izbjegava komplicirana administracija

Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da je Hrvatska vodeća u Europi po brzini i kvaliteti pružanja prve pomoći unesrećenima.

'U prilog tome govori djelovanje naših ekipa u nesreći slovačkog autobusa kod Gospića, kada je 14 osoba poginulo, a u roku od 15 minuta prvi ozlijeđeni su bili na operacijskom stolu', iznio je ministar zdravstva osvrćući se i na brzo djelovanje svih odgovornih tijekom prošlotjedne željezničke nesreće koja je odnijela 6 života.

U tijeku je reforma hitne medicinske pomoći kojom će se nabaviti 130 novih vozila te dva manja helikoptera za spuštanje na nepristupačne terene. Za pružanje hitne medicinske pomoći uz domaće autoceste osigurano je i 18 timova.

'Ako spasim jedan ljudski život, nema kalkulacija oko troška intervencije helikoptera. Let košta, ali građani i gosti u Hrvatskoj očekuju da smo spremni pružiti pomoć, no odakle će se financirati troškovi kada sustav krene, to je u drugom planu', ocijenio je Branko Vukelić, ministar obrane, zaključivši da je to trošak koji je nužan da bi se ljudima pružila pomoć tamo gdje treba.

Hrvatska vojska raspolaže s dovoljnim brojem helikoptera MI8 u bazama Zagreb - Split - Pula, a MORH je preuzeo obavezu da letjelica uvijek mora biti na raspolaganju i to u što hitnijem roku, radi pružanja pomoći unesrećenima. Riječ je o sustavu koji će potporu najviše davati tijekom turističke sezone, ali će se osposobiti i za cjelogodišnje djelovanje, u čemu bi trebala pomoći izgradnja heliodroma, najavio je Vukelić.