PRESLAGIVANJE U BIH

Lagumdžija dogovorio koaliciju s tajkunom Radončićem

  • Autor: tportal.hr/AA
  • Zadnja izmjena 01.06.2012 14:59
  • Objavljeno 01.06.2012 u 14:04
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić dogovorili su u Sarajevu koaliciju na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini

Na ovaj način dosadašnji oporbeni vođa Fahrudin Radončić i njegov SBB u vlasti će zamijeniti Stranku demokratsku akcije (SDA) koja je nakon općih izbora 2010. uspostavila u petak okončani savez sa SDP-om. Na ovaj način više je nego izvjesno da će dosadašnji državni ministri sigurnosti i obrane Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra financija Fuad Kasumović, morati napustiti Vijeće ministara BiH.

Kako je nakon sastanka izjavio prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija, dvije stranke su dogovorile uspostavu zakonodavne vlasti i utvrdile principe suradnje. 'Dogovoren je protokol o principima uspostave suradnje. Predstavnici SBB BiH su prihvatili principe šestorke vezane za policiju, pravosuđe, kao i princip da u slučaju dogovora i jedan i drugi budemo u Vijeću ministara i da što prije deblokiramo vlast', kazao je Lagumdžija.

Ciljevi novouspostavljene koalicije su borba protiv korupcije i kriminala, oduzimanje nelegalno stečene imovine te podrška zakonodavnoj vlasti u borbi protiv korupcije i kriminala. Najavljeno je da će novi partneri zajedno raditi na svim poljima.

Kako javlja agencija Anadolija, SBB BiH će u većoj mjeri participirati u pozicijama koje je do sada kontrolirala SDA.Kada je u pitanju državna vlast, Lagumdžija će zadržati poziciju ministra vanjskih poslova. SDP će, također, dobiti i mjesto ministra obrane koje je dosada pripadalo SDA. SBB BiH će dobiti mjesto ministra sigurnosti BiH. Na toj poziciji vjerojatno će biti sam Radončić.

Radončić je najavio da kao ministra sigurnosti BiH 'neće kukati, već će vrijedno raditi kako je navikao i do sada'. Tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca. Najavio je suradnju s međunarodnim faktorima i rad u interesu svih građana BiH.'Ovo je za nas kao vođe opozicije neočekivana situacija.

No pregovori naše dvije stranke su nastavljeni tamo gdje su stali prije više od godinu dana. Ulaskom SBB BiH u vlast, stvari se vraćaju u normalu. Ovim će biti poštovana volja građana koji su na prošlim izborima tražili promjene', istaknuo je Radončić.On je rekao da su na sastanku razgovarali i o tome kako otvoriti proces da do 2014. BiH uđe u NATO.

Izrazio je žaljenje što 'Sulejman Tihić nije reformirao SDA u modernu stranku centra'.'Razlog nesuradnje više nije samo proračun. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore', kazao je Radončić.Lagumdžija je istaknuo da su u četiri kantona ministri iz SDA već razduženi dužnosti i na njihova mjesta dolaze ljudi iz SBB BiH. Slično će, istaknuo je, uskoro biti učinjeno i u ostalim kantonima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi