SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Laburisti u Sabor ušetali s gaćama na štapu

20.02.2014 u 12:01

  • +5

Laburisti okačili gaće na štap

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Iako su se u povijesti saborovanja izvodili performansi s voćem i drugim namirnicama, stavljali se raznorazni natpisi na saborske klupe, svoj obol danas su dali Hrvatski laburisti koji su u sabornicu ušli s gaćama nataknutim na štapove

Gaće su Laburisti svezali za svoje mikrofone, a sve kako bi upozorili da je danas Svjetski dan socijalne pravde. Zastupnici Laburista na klupama su imali natpise: '380.000 nezaposlenih', '180.000 na minimalcu', '60.000 bez plaće', '300.000 blokiranih računa', 'radni dan 16 sati' i druge, a na klupu su stavili i malu drvenu kočiju kojom su aludirali na nedavnu izjavu ministra obrazovanja Željka Jovanovića o novom voznom parku za najviše državne dužnosnike.

U Milanovićevoj Hrvatskoj socijalna pravda je zaboravljeni pojam, poručio je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Kosor: Samo muške gaće? Pa to je diskriminacija!

Performans Laburista na svom Twitter profilu komentirala je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

'Laburisti u Saboru nataknuli gaće na štap. Pitam: zašto samo muške?! Diskriminacija!', napisala je Kosor.

'20. veljače proglašen je od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2007. godine Svjetskim danom društvene, socijalne pravednosti. S obzirom na ekonomsku, gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, najavljeni Zakon o radu, očito je hrvatska socijalna pravednost svedena za najveći broj naših građana na poruku – ostale su vam samo gaće na štapu', kazao je Lesar.

Vladajući su se, pojašnjavaju Laburisti u priopćenju, 'za ovogodišnji Svjetski dan socijalne pravde odlučili počastiti luksuznim Audijima kakvima se inače privatno ne voze. Dijabetičari kojima je inzulin od vitalne važnosti, stanovništvo na poplavljenim područjima i djeca na onkologiji slavljenje socijalne pravde s ovom vlašću neće dočekati – mogu još samo 'nositi gaće na štapu''.

'Hrvatska, ustavno proklamirana kao socijalna država, pod vodstvom navodno socijaldemokratske vlasti aktivno i sustavno krši ideju i načela socijalne pravde, priklanjajući se i provodeći surovi kapitalizam. Dok intenzivnim poreznim pritiskom egzistencijalno guši i ono malo preostalih s glavom iznad vode, aktualna vlast uporno odbija progresivnim oporezivanjem ravnomjerno rasporediti trošak društva, dok se u ekstraprofite, ponajprije banaka, ne usuđuje ni dirnuti. Zaposlenima je, pod opravdanjem štednje kako država ne bi bankrotirala, uzela božićnicu, regres, 'cipelarinu', dar za djecu, smanjuje postotak za godinu staža, ali je sve do jučer rezolutno odbijala rezati plaće državnim dužnosnicima jer je to 'demagogija i populizam', kao i odreći se najnovijih pametnih telefona i skupocjenog voznog parka, pribavljenih preko leđa osiromašenih građana. Uz drastično poskupljenje komunalnih usluga i energenata, kvalitetno obrazovanje i zdravstvo učinila je dostupnim samo onima dubljeg džepa. U državničkom eksperimentu Zorana Milanovića više nitko ne želi sudjelovati. Naime, samo on još, u permanentnoj fazi poricanja, vjeruje da se u Hrvatskoj 'ne živi grozno i da država nije u katastrofalnoj situaciji nego da pred nama stoji sjajna neposredna budućnost', zaključuje se u priopćenju Laburista.