SAMOPOSLUŽIVANJE

Kupci u pekarama: Uzeo je kruh, uronio ga u bradu, pomirisao i vratio na policu

10.02.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Dok je svima nezamislivo da u običnoj pekarnici bilo tko kruh s police uzima bez rukavice ili hvataljke, na samoposlužnim odjelima s pekarskim proizvodima u pojedinim trgovačkim centrima događa se (i tolerira!) upravo suprotno, što izaziva salve negodovanja

Osječani se žale kako su u poslovnicama dvaju trgovačkih lanaca koji imaju samoposlužne pekarnice pekarski proizvodi higijenski upitni. Naime, velik broj kupaca za uzimanje tih proizvoda ne rabi rukavice i hvataljke, a istodobno presudnim za odabir onoga koji će uzeti iz košara u vitrinama smatraju prepipavanje svih dostupnih primjeraka. Tu su i oni kojima se pri korištenju rukavica i/ili hvataljki dogodi nezgoda, primjerice, pecivo im padne na pod, a oni ga potom a da i ne trepnu vrate u vitrinu.

'Uvijek sam kupovao pekarske proizvode, ali nakon svega što sam vidio - više nikada! Ljude koji dva puta vraćaju u kašete kajzericu koja im je pala na pod, a sebi u vrećicu stavljaju drugu, ne razmišljajući pritom da će onu koju su s poda stavili na policu netko drugi kupiti i pojesti. One koji golom rukom prepipaju deset štruca kruha dok ne odaberu onu koju će kupiti.

No najgore mi je bilo vidjeti gospodina duge i guste brade koji je, u ovoj sezoni divljanja virusa i bakterija, uzeo kruh u ruke i prinio ga licu, uronio ga u tu svoju bradu, dobro pomirisao i onda vratio u vitrinu i otišao', prepričao je za Glas Slavonije  svoje dojmove sugrađanin Zvonimir Kovačić. Slična priča stiže i od Osječanke koja se obratila zbog istog problema, ali u drugoj trgovini.

Tvrdi, jednom je namjerno neko vrijeme stajala uz blizini samoposlužne pekarnice u jednoj od osječkih poslovnica i promatrala kako se kupci ponašaju.

  • +3
Pekarski proizvodi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Od njih deset za rukavicom za uzimanje kruha posegnula je samo jedna osoba, a samo se polovina njih poslužila hvataljkom. Skupina školaraca bez pardona je slagala pecivo u vrećice uzimajući ga golim rukama, a jednu sam gospođu vidjela kako je na policu vratila pecivo koje joj je prethodno palo na pod! U tom posljednjem slučaju zaustavila sam odmah djelatnicu i rekla joj što se dogodilo, a ona je samo slegnula ramenima!', kazala je Osječanka.

Dunja Mak iz Potrošačkog foruma  navela je da bi trgovački centri trebali obratiti pozornost na problem s upitnim higijenskim uvjetima u vezi s pekarskim proizvodima te ih u samoposlužnoj prodaji prethodno upakirati ili uposliti djelatnika u pekarnici koji bi ih pakirao prema odabiru kupca, a ne da kupac s proizvodom dolazi u neposredan kontakt.

'Za kontrolu takvih proizvoda nadležna je sanitarna inspekcija pa joj građani mogu uputiti prijavu posumnjaju li u upitnost higijene određenog proizvoda', kazala je Mak.