AUSTRIJSKO PRAVOSUĐE NEUMOLJIVO

Kultereru produljen pritvor

30.08.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer uhićen je 13. kolovoza, između ostaloga i zbog sumnji da se sprema pobjeći. Dva dana kasnije, nakon ispitivanja u policiji, određen mu je istražni pritvor, a danas mu je produljen

Njegov odvjetnik Ferdinad Lanker zatražio je od nadležnog suda Kultererovo puštanje te predao i odgovarajući zahtjev, o kojem se jutros raspravljalo na sudu u Klagenfurtu. Nakon rasprave tužiteljstvo je sažeto obavijestilo medije da je zahtjev za puštanjem na slobodu odbijen te da Kulterer zasad ostaje u zatvoru. Njegov odvjetnik Lanker je pak izjavio da je takvo postupanje pravosudni skandal.

Bivši moćni bankar, koji je vodio Hypo Alpe Adria grupu od početka devedesetih do 2006. godine, optužen je i za pronevjeru te loše poslovanje zbog kredita koje je dijelio bez odgovarajućeg, a ponekad nikakvog pokrića.

Tužiteljica Sandra Agnoli objasnila je da Kulterer mora ostati u istražnom pritvoru, koji traje mjesec dana, zbog sumnje da bi mogao pobjeći, ali i uništiti dokaze ili utjecati na moguće svjedoke. Sljedeća rasprava o puštanju Kulterera iz istražnog zatvora još nije zakazana, no održat će se u zakonski predviđenom roku, dakle do sredine rujna.