HEINZ TRUSKALLER, BIVŠI ŠEF HYPO HRVATSKA:

Kulterer je iz Sanaderovog kruga saznavao za nove poslove

27.08.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Od četrdeset osumnjičenih u aferi Hypo, jedno od imena koja se redovito spominju je ono Heinza Truskallera, bivšeg šefa Hypo banke za Hrvatsku. U intervjuu za Kleine Zeitung Truskaller se pak predstavlja spremnim za suradnju s istražiteljima te izjavljuje da su za sve nepravilnosti u poslovanju krivi Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, bivši šef i član uprave Hypo Alpe Adria grupe

Truskallera se naročito povezuje s poslovima bivšeg Tuđmanovog teniskog partnera Brune Orešara, konkretno s kamenolomom Jadrankamen na Braču, čiji je direktor bio Erwin Truskaller, brat bivšeg šefa Hypo banke za Hrvatsku. Heinz pak izjavljuje da se Hypo banka povukla iz kreditiranja tog Orešarovog pothvata da bi se 'izbjegla loša optika'.

Zato Truskaller poručuje istražiteljima da se trebaju baviti drugim poslovima koji su rezultirali višemilijunskim gubicima te da je on sam spreman dati iskaz u vezi svega što zna. Nadalje, Truskaller tvrdi da je postao svjestan 'određenih posebnosti' poslovanja svoje banke te je o tome odmah obavijestio i neke austrijske političare, čija imena pak odbija navesti. Tada su svi odbijali čuti što on ima reći, jer je banka naizgled dobro poslovala.

Što se vlastite odgovornosti za sumnjive poslove Hypo banke u Hrvatskoj tiče, Heinz Truskaller navodi da se on najviše bavio 'informatičkim problemima' te da su veliki poslovi išli preko centrale u Klagenfurtu. 'Velike mušterije bile su odgovornost Kulterera i Striedingera. Kulterer je dobro poznavao Ivu Sanadera te je iz njegove okoline saznavao o novim poslovima. Striedinger je pak bio zadužen za druge velike ribe i političare. On je donio odluku da veliki poslovi neće ići preko Hypo banke u Hrvatskoj', objašnjava Truskaller te dodaje da je on bio 'naivno angažiran na izgradnji pozicije Hypo banke'. Još optužuje austrijsko pravosuđe da je ignoriralo nepravilnosti u poslovanju, što je 'blamaža za pravnu državu i njene institucije'.

Kako bi se baš takva slika popravila, jučer je austrijski kancelar Werner Faymann objavio da će se pravosuđu dati dodatnih 28 milijuna eura za bolje financiranje istražnih radnji, kao i zapošljavanje većeg broja kompetentnih ljudi. Povrh svega toga, nova uprava Hypo Alpe Adria grupe, koja je u međuvremenu zbog bankrota prešla u državno vlasništvo, objavila je da u prvoj polovici ove godine gubitak u poslovanju iznosi vrtoglavih 499 milijuna eura. Razlog tome su loši krediti za područje jugoistočne Europe, pa se do kraja godine očekuje minus od milijardu eura.

Zbog toga je Austrija u lipnju ove godine ubrizgala dodatnih 450 milijuna eura poreznog novca u Hypo banku, čija nova uprava očekuje pozitivnu poslovnu bilancu u 2011. godini.