velike gužve

Kujundžić Tiljak: Sada je trenutak kada povjerenje u cijepljenje treba prevladati nad strahom

06.11.2021 u 20:33

Bionic
Reading

U Zagrebu je tijekom subote bio velik interes građana za cijepljenje, a gužve su zabilježene i na punktu Zagrebačkog velesajma i u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" gdje su cijepljenje produžili do 17 sati.

"U 'Štamparu' je danas cijepljeno 1507 osoba, a cijepljenje je trajalo od 9 do iza 17 sati, iako je predviđeno bilo da se cijepi od 10 do 14 sati", rekla je ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Mirjana Kujundžić Tiljak za Dnevnik RTL-a.

Građani se u nedjelju mogu cijepiti na punktu Velesajam, a u 'Štamparu', u Rockefellerovoj 4, cijepljenja neće biti.

Kujundžić Tiljak izvijestila je da je prvu dozu primila 1051 osoba, a to je, kaže, skoro 70 posto danas cijepljenih na 'Štamparu', dok je treću dozu primilo 316 osoba.

Po prvu su dozu, kaže, dolazili uglavnom mlađi građani, bilo je i djece i onih koji su preboljeli covid pa su se sada došli cijepiti, a po docjepnu ili booster dozu došli su stariji građani koji su prvi i cijepljeni, početkom godine.

Na pitanje je li to zato što se građani počinju bojati brojki novozareženih koje rastu ili zbog najave šireg uvođenja covid potvrda, odgovorila je kako je interes za cijepljenje počeo početkom tjedna, prije govora o novim covid potvrdama.

"To je spoj jednoga i drugoga, odnosno, građani su sve više počeli vjerovati u cjepivo. Cijepi se već godinu dana, imamo bogata iskustva", rekla je i podsjetila kako je u svijetu aplicirano više od sedam milijardi doza cjepiva - sa barem jednom dozom je cijepljeno skoro četiri milijarde ljudi, a za njih više od tri milijarde je cijepljenje završeno.

"Možda je sada trenutak kada povjerenje treba prevladati nad strahom, što se tiče cijepljenja. Povjerenje u cjepivo - nad strahom koji je bio normalan, strah od novog", zaključila je Kujundžić Tiljak.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

U Zagrebu 1619 novooboljelih od covida-19, danas na ZV-u cijepljeno 2093 osobe

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježene 1.619 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te istaknuo kako je u subotu na Zagrebačkom velesajmu cijepljeno 2093 osobe. Broj potencijalno ozdravljenih i oporavljenih je 91.981, što je 946 osoba više nego jučer. Trenutno su u Zagrebu 7.623 aktivna slučaja.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ obrađeno je 2146 uzoraka, od kojih je 1237 bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju kontaktirali su 1188 oboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 554 osobe.

Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell

Od 1188 covidom zaraženih osoba njih 375 su kontakti covid pozitivnih osoba, dvije su osobe doputovale iz BiH i Sirije, 222 su za sada negativne epidemiološke anamneze, kod četiri osobe izlaganje je moguće tijekom različitih okupljanja. Za 89 osoba obrada je u tijeku, a kod tri je moguća izloženost na radnom mjestu. Za 487 osoba poslana je uputa o mjerama. Kod tri osobe moguće mjesto izloženosti su obrazovne ustanove, a tri su obrađene od strane liječnika obiteljske medicine.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području Zagreba u protekla 24 sata novooboljelo je 20 korisnika i tri nezdravstvena djelatnika.

U petak je zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod 59 učenika i dva pomoćnika u nastavi osnovnih te 47 učenika i tri nastavnika srednjih škola, izrečena mjera samoizolacije za 337 učenika osnovnih i 216 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno je šest osoba.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ