zdravstvo

Kujundžić: Sindikalni pregovori su važni, ali važnija je nova sveučilišna bolnica

26.08.2019 u 15:11

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da su sindikalni pregovori važni, ali da je za Hrvatsku važnija mogućnost izgradnje nove sveučilišne bolnice u Splitu o čemu je u ponedjeljak razgovarao u splitskome KBC-u s potencijalnim kineskim investitorom

Kineska medicinska kompanija u vlasništvu države Sinopharm Internacional iskazala je zanimanje za gradnju sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku, a tim povodom u ponedjeljak održan i prvi sastanak u splitskome KBC-u.

Novinari su pak za ministra imali i puno drugih pitanja, među kojima i zašto danas nije na pregovorima sa sindikatima u Zagrebu.

'Današnji događaj u Splitu važniji je projekt za Hrvatsku, a to je mogućnost izgradnje nove sveučilišne bolnice u Split, sindikalni pregovori su važni i njih vode predstavnici triju ministarstava - zdravstva, financija i rada, odgovorio je Kujundžić.

Na pitanje hoće li zdravstvenim djelatnicima podići plaće ministar je rekao da je opravdano što se traži povećanje plaća jer, istaknuo je, ako zdravstvene djelatnike želimo zadržati u Hrvatskoj, trebaju im nešto veće plaće.

Uvjeren je da će se ministarstva s predstavnicima sindikata 'naći na onome što je moguće'. Smatra kako je apsolutno opravdano da i liječnički sindikat sudjeluje u pregovorima, kao i da 'ministar rada to žurno mora raditi s obzirom da nigdje u svijetu ne postoji da liječnici ne pregovaraju o kolektivnom ugovoru'.

S novinarima je podijelio i stajalište ministra financija Zdravka Marića koji je, istaknuo je, 'prvi za podizanje plaća liječnicima i medicinskim sestrama, ali i smatra da treba uvažiti realnost, te pronaći novac'.