IZBOR U PROGRAMSKO VIJEĆA HRT-a

'Kud ćete bolje preporuke nego da vam je majka premijerkina prijateljica'

HRT Programsko vijeće

HRT Programsko vijeće

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Očito je da je Branka Pavlić apsolutno kvalificirana da bude u Programskom vijeću HRT-a, jer kud ćete bolje preporuke nego da vam je majka najbolja prijateljica premijerke. Odboru za medije više je vrijedila preporuka Sportske gimnazije nego sveučilišta', kazao je Paolo Sfecci, predsjednik Hrvatske glazbene unije aludirajući da je među 41 prijavljenim kandidatom za PV bilo i onih koji su imali preporuku jedne od najviših obrazovnih institucija u zemlji

Glavni tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić smatra da, ako je točno ovo zbog čega se Kosor proziva, onda je to još jedan od razloga zbog kojeg Hrvatski sabor treba osnovati istražno povjerenstvo koje bi ispitalo tvrdnje o tome da su pojedini zastupnici protuzakonito utjecali na sastav Programskog vijeća HRT-a.

'Ako se pokaže istinitim podatak da je premijerka u Programsko vijeća HRT-a progurala kći svoje prijateljice, onda je to strašno. Pitam se kako premijerka, pored svih gorućih problema u ovoj zemlji, ima vremena baviti se takvim imenovanjima?!' kazala je Suzana Jašić iz GONG-a.

U suradnji s još nekoliko nevladinih udruga, GONG je predložio oko šest istaknutih javnih osoba za kandidate Programskog vijeća. S njihove liste ušla je jedino Viktorija Car, profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Nevladine udruge su podržale i kandidaturu Dražena Lalića, također s Političkih znanosti, no njegovo ime bilo je neprihvatljivo političkim partnerima iz vladajuće koalicije, pa je on otpao.

'Glavni problem odabira članova za Programsko vijeće HRT-a je netransparentnost izbora. No, oni bi trebali biti jasni, odnosno, u Programsko vijeće bi trebali biti birani kandidati čiji je rad poznat javnosti. Kod nas se događa da u uži krug prolaze i ljudi koji nisu poznati javnosti. Najskandaloznije u cijeloj priči jest što se životopise 'odabranih' ne želi javno objaviti', upozorila je Jašić.

Istaknula je da ne odriče pravo političarima da guraju svoje kandidate u Vijeće jer živimo u predstavničkoj demokraciji. 'Mora, međutim, postojati standard ispod kojeg se ne smije ići, a to je da izabranim kandidatima imperativ mora zastupanje interesa javnosti, a ne stranke', zaključila je Jašić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi