HDZ 'NE DIJELI NA CRVENE I PLAVE'

Krstičević: Maras vrijeđa, to nije domoljublje

24.10.2015 u 14:46

Bionic
Reading

'To nije domoljublje, nego još jedno vrijeđanje suprotne strane', odgovorio je umirovljeni general Damir Krstičević, nositelj liste Domoljubne koalicije u desetoj izbornoj jedinici, na istup ministra Gordana Marasa o tome da je on svoje vojničko iskustvo stjecao u JNA, dok je SDP-ov kandidat Ante Kotromanović to činio u Domovinskom ratu

'Ovdje su moji kolege iz Četvrte gardijske brigade, svi smo učili jedni od drugih kako braniti i obraniti Hrvatsku', zaključio je Krstičević na službenom predstavljanju kandidata ove koalicije u Splitu. Trebala je to biti obična konferencija za novinare, no deseci stranačkih aktivista burnim pljeskanjem i ovacijama pretvorili su je u pravi predizborni skup. Glavna HDZ-ova izborna uzdanica za južni dio Dalmacije održao je petnaestominutni govor o potrebi za zajedništvom i vraćanjem u vremena početkom devedesetih, kada je hrvatski narod 'stajao zajedno kao jedan'.

'Gdje je nestalo zajedništvo? Možemo li vratiti tu snagu i ponos devedesetih? Na ove izbore ne gledam kao borbu 'nas' i 'njih', nego kao zajedničku borbu za ponosnu Hrvatsku. Mladi napuštaju zemlju, firme odlaze u stečaj ili gube konkurentnost, a suprotna strana kaže da Hrvatska raste. Raste samo u nezaposlenosti, javnom dugu i broju odlazaka iz zemlje', kazao je Krstičević.

'Ne želim nas dijeliti na crvene, plave, žute, zelene i crne, nego na one koji znaju i ne znaju. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život. Ova vlada nije ostvarila svoj Plan 21 i hvali se izmišljenim rezultatima, pa je vrijeme da ode, a mi ćemo provesti niz mjera za povećanje investicija i standarda', obećao je Krstičević.

U poduljem izlaganju najavio je da će HDZ uspostaviti 'sustav domovinske sigurnosti', na čemu je navodno radio u posljednjih nekoliko godina, a kako se moglo zaključiti, to bi bilo uvezivanje državnih sustava, korporativnog sektora i civilnih udruga u mehanizam koji bi 'predviđao ugroze, pružao proaktivnu zaštitu države i nudio pametne odgovore, i to učinkovito i bez dupliranja'. Krstičević je govorio u vrlo koncilijantnom tonu, bez ideoloških fraza i spominjanja komunista koje treba zgaziti, potpuno suprotno viđenom na stranačkom skupu u Osijeku. Htjeli smo ga priupitati da prokomentira retoriku stranačkog šefa Tomislava Karamarka, no glasnogovornik lokalnog HDZ-a Davor Pavić na cijeloj konferenciji za novinare dozvolio je tek dva 'teledirigirana' pitanja.