POLICIJSKA AKCIJA U NJEMAČKOJ

Kršćanskim fundamentalistima oduzeto 40 djece

08.09.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Njemačka je policija u četvrtak izvršila veliku raciju na dvije lokacije na kojima boravi kršćanska sekta 12 plemena, oduzevši im 40 djece za koje postoji opravdana sumnja da su bili sustavno zlostavljani u ime religije

Čak 100 policajaca je u Bavarskoj u četvrtak bilo uključeno u akciju u kojoj je 40 djece spašeno iz ralja ekstremističke kršćanske sekte 12 plemena, za koju se smatra da djecu sustavno zlostavlja u ime religije. Jedan dio sekte živi u samostanu kod gradića Deiningena, odakle su policijski službenici i socijalni radnici spasili 28 djece, dok ih je još 12 odvedeno iz Ansbacha, gdje sekta također boravi.

Akcija u Deiningenu je započela u 6.30 ujutro, a završila je tri sata kasnije. Svjedoci kažu da članovi sekte nisu pružali otpor, ali su ponašanje policije proglasili skandaloznim. 40 djece je pak isti dan smješteno u hraniteljske obitelji ili su ostali na brizi socijalnih radnika zaduženih za dobrobit mladih, tzv. Jugendamta.

Kao razlozi oduzimanja djece navodi se da je bila 'ugrožena njihova tjelesna i psihološka dobrobit' te da postoje 'uvjerljive informacije' o tome kako se djecu tuklo, ponižavalo i psihički zlostavljalo u ime religije. 12 plemena je sekta ustanovljena u SAD-u, a u Njemačku su se prvi njeni članovi doselili prije 15 godina. Pripadnici sekte žive posve izolirano od ostatka svijeta, uzgajaju sami povrće i stoku, proizvode vlastitu struju i drže se rigidnih starozavjetnih stavova. Njemačke vlasti su već duže vrijeme iskazivale zabrinutost za djecu koja odrasta u takvim uvjetima te su socijalni radnici u protekle tri godine više puta posjećivali sektu u Deiningenu.

Jedan od sukoba između njemačkih vlasti i sekte bio je oko toga što su kršćanski fundamentalisti odbijali slati svoju djecu u školu, između ostaloga zbog seksualnog odgoja 'koji nije u skladu s njihovim uvjerenjima', kako su rekli. Stoga je sekta pokrenula vlastitu školu, kojoj je isprva Ministarstvo obrazovanja dalo dozvolu za rad, ali ju je povuklo kad se pokazalo da fundamentalisti ne mogu naći kvalificirane nastavnike.

Prošli tjedan, preciznije u utorak, njemačka su socijalne službe i policija imali sličnu intervenciju u pokrajini Hessen, kada su oduzeli četvero djece roditeljima koji su ih odbijali slati u školu iz religijskih razloga te su ih htjeli poučavati doma.