IZBJEGLIČKA KRIZA

Kroz tranzitni centar u Slavonskom Brodu u nedjelju prošlo 6.500 osoba

09.11.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Kroz Hrvatsku je od početka krize prošle oko 348 tisuća izbjeglica i migranata, a u nedjelju je kroz zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu prošlo 6.500 osoba, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Slavonskom Brodu, naglasivši da se bez problema odvija i međudržavni dogovor vezan uz transfer izbjeglica između susjednih država na ruti

'To znači da dnevno šest vlakova ide u Šid (Srbija), ako treba uvijek jedan možemo pojačati. Mi ovdje imamo uvjete za zadržati ljude. To i je bio cilj dogovora lidera Europske unije, kad se stvore uvjeti kada je potrebno usporavati i kontrolirati situaciju', rekao je Ostojić u ponedjeljak, na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da Njemačka na pet graničnih prelaza prima po 50 ljudi svakih sat vremena, što je u skladu s brojem izbjeglica koji svakodnevno ulaze i izlaze iz Hrvatske. Ostojić podsjeća da je ova brojka upola manja od one kad je započela kriza, sredinom rujna.

Vezano uz poziv za donacije koji je uputila Hrvatska, ministar Ostojić kaže kako se do sada odazvalo desetak zemalja, te da su i dalje potrebni sklopivi kreveti, deke i potrošni higijenski materijal.

Potvrdio je da pri registraciji izbjeglica u Šidu još uvijek ne sudjeluju snage Fronteksa, ali su njihovi promatrači u Hrvatskoj prisutni kao promatrači davno prije izbijanja izbjegličke krize.

Dodatni angažman Fronteksa u Hrvatskoj je zatražen na način da dođe i tim koji će moći operativno sudjelovati bude li potrebe. Ostojić ističe kako je prisutnost Fronteksovih timova prije svega važna radi potvrde da hrvatska policija procedure provodi po propisanim standardima, a ne da bi čuvali granicu.