upitna transparentnost

Kriza vlasti u Varaždinu: Budimo grad tvrdi da je sporazum sa SDP-om i Reformistima nevažeći

12.10.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Varaždinska platforma „Budimo grad“ smatra da sporazum koji su imali u Gradskom vijeću sa SDP-om i Reformistima više nije važeći jer je upitna transparentnost natječaja za čelnike gradskih poduzeća, rekla je u utorak na konferenciji za novinare nositeljica liste Dubravka Novak

Četvero vijećnika platforme „Budimo grad“ imalo je sporazum o programskoj suradnji s petero vijećnika SDP-a, iz čijih je redova gradonačelnik Neven Bosilj, te s dvije vijećnice s liste Narodne stranke – Reformista. Tako su činili većinu u varaždinskome Gradskom vijeću koje ima 21 vijećnika.

Pet mjeseci nakon izbora došlo je do razilaženja vezanog uz transparentnost natječaja za zapošljavanje u gradskim tvrtkama.

Gradonačelnik Neven Bosilj nedavno je izjavio kako smatra da neki čelnici u pojedinim gradskim tvrtkama moraju biti kompatibilni s gradskom upravom i gradonačelnikom.

„Budimo grad“ inzistira na, kako je rekla nositeljica njihove liste i vijećnica Dubravka Novak, „javnim, jasnim i transparentnim natječajima“.

„Odbijanje transparentnosti natječaja, koji su bili dio sporazuma, nama je dovoljan razlog da izađemo iz tog odnosa i samim time on za nas više nije važeći. Za nas je transparentnost ultimativna“, izjavila je Novak.

Dodala je da je do sada ostvaren ili je u tijeku ostvarivanje dobrog dijela sporazuma, poput promjene režima parkiranja u gradu, potpune transparentnosti poslovanja i trošenja gradskog novca ili smanjenja naknada i broja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

„Da se osigura stvarna transparentnost kod zapošljavanja u gradskoj upravi i tvrtkama – tu je zapelo“, rekla je Novak.

Gradska vijećnica platforme „Budimo grad“ najavila je da će i dalje podupirati sve odluke koje će biti na dobrobit građana Varaždina.

„Želimo se i dalje baviti konkretnim problemima, i dalje predlagati konkretna rješenja, raditi na podizanju standarda i kvalitete života građana“, rekla je Novak.