ZNAK ZA UZBUNU?

Kriza eurozone preselila se iz periferije u središte!

16.01.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Kreditna agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru prošlog tjedna, što baca svježe sumnje na sposobnost monetarne unije da uspijeva riješiti financijsku krizu, piše Wall Street Journal

Snižavanje kreditnog rejtinga Francuske, drugog gospodarstva eurozone po veličini, učinit će rješavanje krize težim i potencijalno skupljim. Smanjenje rejtinga također govori i o tome da je zabrinutost zbog zemalja na periferiji eurozone prešla u njezino središte.

'Snižavanje francuskog rejtinga nije povijesno. Dubina krize eura je to što je ovdje povijesno', kazao je Dominique Barbet, ekonomist u BNP Paribas, piše Wall Street Journal.

Snižavanje rejtinga došlo je upravo u trenutku kada Grčka, kolijevka sadašnje europske krize, očajno treba podršku. Pregovori između Grčke i skupine vjerovnika oko restrukturiranja duga još nemaju rezultata. Ukoliko se dogovor ne postigne, Grčka će trebati milijarde eura dodatne pomoći.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je novinarima rekla da smanjenje rejtinga znači da nacije eurozone moraju ubrzati napore u provedbi fiskalne unije i što brže osposobljavanje Europskog stabilizacijskog mehanizma, ESM-a, zakaznog za 1. srpnja, jer je to važno za povjerenje ulagača.

Odluka S&P-a mogla bi produbiti dužničku krizu jer će vjerojatno povećati troškove zaduživanja. Mogla bi potaknuti i sniženje kreditnih rejtinga banaka i Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF).

Prošlotjedna zbivanja na financijskom planu potaknula su i raspravu o ulozi Europske središnje banke, koja je do sada tvrdila da spašavanje država eurozone nije bilo dio njezina mandata.

S&P upozorava i Španjolsku na daljnje moguće smanjenje rejtinga, ako zemlja ne poduzme odlučne korake i zada udarac proračunskom deficitu.

'Bit će reforme, a prva je na redu reforma rada', kazao je novi premijer Španjolske, Mariano Rajoy

S&P je izrazila zabrinutost zbog odluka unutar eurozone koje se posljednjih nekoliko tjedana fokusiraju na jačanje fiskalne discipline unutar bloka jer nema razrade strategije rasta.