ŽELE VRATITI VODEĆU POZICIJU

Kriza dotukla španjolsku proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

15.12.2015 u 07:24

Bionic
Reading

Španjolska je svojedobno bila vodeća svjetska sila u sektoru obnovljivih izvora energije, a danas želi vratiti poziciju izgubljenu u vrijeme ekonomske krize zbog smanjenih državnih subvencija.

Veliki broj sunčanih dana, oko 300 godišnje, i snažni vjetrovi u velikom dijelu zemlje osigurali su Španjolskoj vodeću poziciju i segmentu solarne i energije vjetra u 2007. i 2008. godini, zahvaljujući između ostalog i izdašnim državnim subvencijama.

Naknadni oštar pad ekonomskih aktivnosti nakon pucanja nekretninskog balona u 2008. zakočio je taj razvoj, budući da je vlada znatno smanjila subvencije sektoru obnovljivih izvora.

U 2007. tadašnja socijalistička vlada usvojila je zakon kojim je proizvođačima kroz razdoblje od 25 godina jamčila takozvanu solarnu tarifu od čak 44 eurocenta po kilovat-satu proizvedene električne struje. Obećanje nije održano budući da je Madrid zbog nabujalog proračunskog manjka 2011. smanjio subvencije koje su trebale potaknuti rast sektora.

Dodatno ih je smanjila konzervativna Narodna stranka koja je došla na vlast krajem 2011.

Zbog promjene vladine politike prihodi farmi solarnih elektrana potonuli su između 15 i 50 posto, tumači čelnik španjolske solarne lobističke udruge UNEF Jose Donoso. Po njegovim je riječima solarni sektor od 2008. ukinuo 35 tisuća radnih mjesta i sada zapošljava samo pet tisuća ljudi.

Španjolska je prošle godine povećala fotovoltaične kapacitete za samo 22 megawata, a Britanija za čak 2.270 megawatta.

Zapeo je i razvoj u sektoru koji proizvodi struju iz energije vjetra. U osam godina otpustili su polovinu zaposlenih a ove godine uopće nisu povećali kapacitete za proizvodnju električne struje.

'Promjena regulative od 2008. negativno je utjecala na cijelu industriju', zaključuje specijalist za obnovljive izvore energije pri madridskoj poslovnoj školi IE Carlos Garcia.

Pod pritiskom su se našla mala i srednja poduzeća ali i divovi poput Abengoe, koji zapošljava više od 27 tisuća ljudi širom svijeta, a balansira na rubu stečaja. Iako gubitak subvencija nije glavni razlog njegovih problema, stručnjaci ističu da mu nije ni pomogao.

Godina 2015. označava najnižu točku u razvoju obnovljivih izvora u Španjolskoj u proteklih 20 godina', konstatira direktorica španjolskog udruženja za energiju vjetra Heikki Willstedt. 'Španjolska mora nadoknaditi izgubljeno vrijeme i ispuniti ciljeve zacrtane za 2020.', dodaje.

Willstedt podsjeća da se Španjolska obvezala da će do 2020. podmirivati 20 posto svojih potreba za energijom iz obnovljivih izvora. Trenutno podmiruje 15 posto.

Zemlja je i dalje peti po veličini proizvođač električne energije iz energije vjetra i treći izvoznik u svijetu, napominje agencija AFP.