MOST OPET NAPAO HDZ

Kristić: Zašto Šuker želi ukinuti Porezni uskok?

27.04.2016 u 20:52

Bionic
Reading

Svi koji žele sigurnu Hrvatsku umjesto oaze za pranje novca, žele da Porezni uskok bude osnažen, a ne ukinut, poručio je Mostov saborski zastupnik Maro Kristić u izjavi za tportal u kojoj je prozvao HDZ-ova Ivana Šukera da porezni USKOK želi neutralizirati, a osvrnuo se i na moguće preslagivanje Vlade po receptu Milana Bandića

Šuker i dalje pokušava neutralizirati Porezni Uskok, oduzeti mu neovisnost i vratiti ga u sustav porezne uprave u kojem u zadnjih 25 godina nije otkrivena nijedna porezna prijevara upravo zbog toga što su u tom sustavu procesi pod potpunom kontrolom politike pa ih je moguće selektirati i kontrolirati', upozorio je Kristić u izjavi za tportal.

Podsjetio je da je vezano uz najveći procesuirani slučaj pranja novca u Hrvatskoj težak više od 630 milijuna kuna, iz priopćenja USKOK-a jasno da je pokrenut na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara odnosno 'poreznog USKOK-a' i PN USKOK-a.

Kristić stoga postavlja pitanje zašto Porezna uprava, ako je stvarno odradila lavovski dio posla u tom konkretnom slučaju kako tvrdi Šuker, nije sama podnijela kaznenu prijavu što je prema važećim propisima dužna učiniti?

'Vidljivo je da je u kratkom roku taj mali tim ljudi ustrojen u Ministarstvu financija pokrenuo više velikih predmeta teških oko milijardu kuna od kojih je u slučaju Mamić podignuta i prva optužnica', podsjeća također Kristić i upozorava da 'obezvređivanje njihove uloge u otkrivanju velikih utaja može samo značiti da se i dalje priprema teren za ukidanje tog tijela'.

'Naravno da takav samostalni ured treba osnažiti, a ne ukidati na štetu kvalitetna rada koji su do sada pokazali', kazao je Kristić koji je uvjeren kako 'svi oni koji žele sigurnu Hrvatsku, umjesto oaze za pranje novca, zasigurno podržavaju ovaj stav'.

Štoviše, Mostov saborski zastupnik upozorava 'zadnje optužnice i uhićenja su pokazale i još jednu stvar, a to je kako bi izgledala Vlada RH koju bi presložio Milan Bandić. Pretpostavljamo da bi model upravljanja bio vrlo sličan onome kako se radi u Gradu Zagrebu - svakih nekoliko mjeseci nova uhićenja i afere'.