Akcijakodnog imena Krilo, tijekom koje je zaplijenjeno 17 kilograma marihuanei uhićeno devet osoba, temelji se na detaljnom iskazu jednog od kurira,koji je već prilikom ispitivanja u policiji imao odvjetnika te jenjegov iskaz, uz snimljene tajno prisluškivane razgovore, neoborividokaz koji će bez sumnje stajati zatvora ekipu udruženu u šverc iprodaju trave - prenosi Slobodna Dalmacija.

M. M. (38) zvani Mišo 'pjevao' je puna dva sata policijskiminspektorima. Potanko je opisao svoju ulogu kurira pri prevoženjumarihuane iz BiH za bossa Šćepu Boškovića (45) iz Stoca, za što ga jeregrutirao Željko Ćuzić (33) zvani Ćuze, koji živi u Metkoviću, a rodomje iz Mostara.

U rujnu ove godine, zbog teških financijskih problema, M. M. jepočeo za Ćuzu obavljati ilegalan posao. Tada je Ćuzić već bio podtajnim mjerama nadzora naloženim od Županijskog suda u Zagrebu, nazahtjev USKOK-a.

Prema uputama poslodavaca, M. M. je prepravio prtljažnik svogautomobila kako bi imao bunker za drogu, a za prijevoz je dobivao od100 do 150 eura po kilogramu.

'Želio sam osigurati egzistenciju svoje troje djece, a legalanposao nisam uspio naći. Prvi put su me angažirali polovicom rujna, kadasam dva puta išao svojim Peugeotom 106 u BiH, gdje mi je Boškovićpredavao 5 kilograma marihuane. Ćuze mi je dao upute prema kojima samišao u Split, gdje sam dvojici muškaraca iz Kaštela predao pakete.Istoj dvojici sam polovicom studenog nosio po pet kilograma, a nalazilismo se kraj groblja u Kaštelima, gdje su dolazili Golfom. Njih dvojicasu nakon toga uhićeni', detaljan je bio kurir.

Mario Bralić (31) iz Kaštel Starog i Ivan Ćupić (27) iz KaštelLukšića uhićeni su 14. studenog, kada je u Ćupićevoj garaži nađeno 5,2kilograma droge. Od tada se nalaze u pritvoru, gdje im se desetak danakasnije pridružila i druga grupa od sedam suučesnika.

M. M. je opisao i isporuku u listopadu, kada je u splitski predio Žnjan donio 4 kilograma marihuane, koje je preuzeo u Crnićima.
Uhićen je pa pušten.

Po drogu su došla dvojica na motociklima i uzela pakete. M. M.priča da je tada došlo nekoliko policijskih automobila te je uhićen.Dvojica na motociklu s marihuanom su, kako je on izjavio, uspjelapobjeći.

Jedan od njih bio je Dean Martedić zvani Điđi (22) iz Splita, kojije distribuirao drogu na tom području. Martedić je nekoliko satiranije, na parkiralištu Robne kuće Prima u Poljičkoj ulici, platioilegalnu robu Boškoviću i Ćuziću.

M. M. ne objašnjava kako je ostao na slobodi, ali kaže da sestrašno uplašio, što ga nije spriječilo da nastavi prevoziti marihuanu.U sljedećim pošiljkama manji broj paketa je spremao kod sebe u kući,navodno jer nisu mogli stati u prtljažnik, ali je vjerojatnije da jepočeo uzimati travu kao plaću.

'Dva tjedna prije uhićenja prevezao sam dva kilograma u Metković, adva dana prije uhićenja uzeo sam od Boškovića u Crnićima u BiH 22paketa s ukupno 11 kilograma.

Isti dan otišao sam u Hrvatsku, u pizzeriju u Podstrani krajSplita. Tamo me čekao Bošković sa svojim Renaultom Lagunom, u koji smoprebacili drogu', izjavio je on. Bošković je pošiljku predao nepoznatojosobi te je kupac i tih 11 kilograma ostao izvan dohvata policije iUSKOK-a.

Dva dana poslije, 24. studenog M. M. ponovno preuzima od Boškovića10 kilograma i odlazi prema splitskom području, gdje ga je u KriluJesenicama, na parkiralištu pokraj hotela, u Golfu dočekao TončiMartedić (28) zvan Ćoni iz Splita, Deanov stariji brat.

Obojica su uhićena na putu prema mjestu primopredaje u Splitu. Uisto vrijeme kraj pizzerije u Podstrani uhićeni su Bošković i DeanMartedić.

U istražnom zahtjevu navode se još i Hrvoje Milinović (25) i JosipVrljić (27) iz Rijeke, koji su dilali travu na svom području. Početkomrujna oni su četiri kilograma preuzeli od Ćužića, točno 15 minuta prijeponoći, u Metkoviću, po cijeni od 1.800 eura za kilogram.