ZASAD BEZ PROBLEMA

Krenuo postupak osnivanja istražnog povjerenstva u slučaju Đureković

15.10.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zakonodavstvo predložio je većinom glasova Saboru da donese odluku o osnivanju istražnog povjerenstva za slučaj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Odluka je na tom saborskom odboru potvrđena bez rasprave, no gotovo je sigurno da će oporba na plenarnoj sjednici imati štošta reći na tu temu

Pojašnjavajući razlog zašto je 50 zastupnika zatražilo osnivanje istražnog povjerenstva, SDP-ovac Peđa Grbin kazao je da za svoj zahtjev imaju utemeljenje u Ustavu i Zakonu o istražnim povjerenstvima, ali i smatraju da postoji interes javnosti za osnivanje takvog tijela.

'Smatramo da je za cijelu hrvatsku javnost bitno da se zna tko je planirao, organizirao i izvršio ubojstvo Stjepana Đurekovića, koji su bili motivi za donošenje takve odluke, ali je interes javnosti prije svega saznati zbog čega RH protiv potencijalnih počinitelja, ali i naručitelja ovog i sličnih kaznenih djela nije poduzela odgovarajuće korake', kazao je Grbin.

Iako se glasa od HDZ-ovaca danas na sjednici Odbora nije čulo, prije desetak dana, kada je točka o osnivanju istražnog povjerenstva uvrštena u dnevni red, HDZ-ovac Davorin Mlakar kazao je da Sabor osnivanjem takvog tijela krši zakon.

'Odredbe Zakona o istražnim povjerenstvima kažu da se ne može pokrenuti istražno povjerenstvo za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok traje taj postupak. Notorna je činjenica da se za ubojstvo Stjepana Đurekovića vodi postupak u Njemačkoj, notorna je činjenica da je Hrvatska dobila zahtjev da izruči sve odgovorne i notorna je činjenica da vi to ne želite napraviti. Vi time odustajete od prihvaćenih europskih obaveza i vršite pritisak na neovisno pravosuđe', kazao je tada Mlakar.

Međutim u SDP-u tu odredbu zakona tumače drugačije.

'Zakonom o istražnim povjerenstvima propisano je samo da se istražno povjerenstvo ne može osnovati za pitanje o kojem je pokrenut sudski postupak sve dok je taj postupak u tijeku. Kako se u RH u ovom trenutku ne vodi sudski postupak koji bi bio povezan s ubojstvom Stjepana Đurekovića, tu ne postoji nikakva zapreka za osnivanje istražnog povjerenstva', pojasnio je na današnjoj sjednici Odbora Peđa Grbin.

Ukoliko u petak na glasovanju saborski plenum odobri osnivanje istražnog povjerenstva, tada će se krenuti i u njegovo sastavljanje, pri čemu će se voditi računa o tome da omjer članova u povjerenstvu bude proporcionalan omjeru snaga u parlamentu.