NARODNJAČKA SJEVERNA LIGA

Krenulo komešanje: Međimurski HNS uz Čačića

15.01.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Predsjedništvo HNS-a Međimurske županije stalo je uz Radimira Čačića, a to (zasad) nije slučaj u HNS-u Varaždinske županije čije se predsjedništvo tek treba sastati

Međutim, sudeći po suprotstavljenim stavovima među varaždinskim HNS-ovcima, tu je prije došlo do razilaženja oko političke budućnosti Čačića, nego na nacionalnoj razini, što ne čudi s obzirom na to da su upravo zahvaljujući njemu neki prosperirali.

Dvadesetak čelnika međimurskog HNS-a sinoć se sastalo na redovnoj, ranije sazivanoj sjednici stranačkog predsjedništva. Uz prije dogovorene teme koje su vezane uz politička i gospodarska pitanja, raspravljalo se i političkoj budućnosti Radimira Čačića

'To jednostavno nismo mogli zaobići nakon što javnih istupa predsjednice Vesne Pusić u medijima gdje je navedeno da Čačić više ne može biti ništa u vrhu HNS-a. Razgovarali smo i o najavama njegova isključivanja iz stranke. S tim u vezi svi smo se složili da za to u ovom trenutku ne postoje razlozi jer je Čačić zamrznuo svoje članstvo i to poštuje', kazala je za tportal.hr Sandra Herman, potpredsjednica međimurskog HNS-a i zamjenica međimurskog župana.

Herman se nada da će takav stav uvažiti središnjica HNS-a i da neće pribjeći metodama i postupcima koji su već viđeni u nekim drugim strankama, a koje ne priliče liberalnim i drugim visokim načelima s kojima se narodnjaci ponose.

'Ako nešto postoji sporno, zalažemo se da se o tome raspravi nakon što Čačić izađe iz zatvora. Sada uistinu nije trenutak za to jer je on u zatvoru i ne može iznijeti svoj stav. Dakle, ovdje se zapravo radi o poštivanju nekih osnovnih principa, a ne o pojedincu', naglašava Herman.

S time se, kako dodaje, slaže i članstvo u Međimurju koje se pribojava za budućnost HNS-a ako se Čačić isključi iz stranke.

'HNS ima najveću podršku na sjeverozapadu Hrvatske gdje je i ostvario najbolje rezultate na lokalnim izborima. Tu imamo dvojicu župana, više gradonačelnika i drugih dužnosnika. Ti rezultati ostvareni su dok se znalo za suđenje Čačiću, što govori da ga članovi i građani podržavaju zbog svega što je napravio te da se neće njega odreći preko noći samo zbog nekakvih napisa o njegovim susretima i ručkovima', upozorava zamjenica međimurskog župana Matije Posavca

Za razliku od međimurskog, čelništvo HNS-a Varaždinske županije još se nije izjasnilo u vezi Čačića.

'Ništa vam ne mogu reći jer se predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije još nije sastalo i ne znam odakle nekim medijima informacije da se nešto odlučilo ili da su se izjasnili za ili protiv nekog. Sjednica će se vjerojatno održati do kraja tjedna i tada će se znati stav', veli nam Leonardo Lorbek, glasnogovornik županijskog HNS-a, koji napominje da u stranci nisu medijima dali nikakve kontakte radi provođenja anketa ili sličnog.

To što nema stranačkog stava nije, međutim, priječilo neke varaždinske HNS-ovce da javnu iskažu potporu Čačiću ili Vesni Pusić. Uz predsjednicu HNS-a tako je otvoreno stao Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva, koji je u vrijeme Čačićeva vođenja Varaždinske županije bio zadužen za gospodarska pitanja. Nasuprot njemu, otvorenu podršku Čačiću ne skriva saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević koja naglašava da HNS-u treba Čačićevo 'znanje, snaga, sposobnost i energija'.

U vrhu HNS-a nisu, međutim, iznenađeni istupima pojedinih varaždinskih narodnjaka čija je (politička) karijera (pre)usko vezana uz Čačića bez kojeg bi zapravo bila i nezamisliva, a na terenu osobno ne uživaju podršku članstva, što najbolje potvrđuje, kako naglašavaju, njihov neizbor u ključna tijela HNS-a.