SVE VEĆE PROTIVLJENJE

Kremlj: Turska akcija u Siriji je neprihvatljiva

15.10.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku Sirije "neprihvatljiva" i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju, prenijele su ruske novinske agencije.

Aleksandar Lavrentiev, izaslanik ruskog predsjednika za Siriju, rekao je to novinarima u Abu Dhabiju tijekom Putinova službena posjeta.

Na pitanje je li bilo prethodnog dogovora između Rusije i Turske o turskoj vojnoj akciji u Siriji, rekao je: "Ne. Uvijek smo pozivali Tursku da bude suzdržana i uvijek smo smatrali da je vojna operacija na sirijskom teritoriju neprihvatljiva."

Dan prije Kremlj je priopćio da turska akcija "nije baš" kompatibilna sa sirijskom teritorijalnom cjelovitošću.

"Sigurnost tursko-sirijske granice mora se osigurati raspoređivanjem postrojbi sirijske vlade duž cijele njezine dužine", rekao je. "Zato nikada nismo govorili u prilog niti podržavali ideju da se ondje raspoređuju turske postrojbe a kamoli oružana sirijska oporba."

Potvrdio je da je Rusija posredovala u sklapanju dogovora između sirijske vlade i kurdskih snaga po kojem su Kurdi prepustili kontrolu nad dijelom tog područja sirijskim snagama kako bi ih zaštitile od Turaka.

Pregovori su se među ostalim vodili i u ruskoj zračnoj bazi u Siriji Hmeimim, kazao je.