'KONKRETNI ZAHTJEVI'

Kremlj: Sukob će završiti kad Zapad ozbiljno shvati Rusiju

11.03.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Sukob u Ukrajini završit će kada Zapad ozbiljno shvati Rusiju i ispuni njezine zahtjeve, rekao je Kremlj u petak i objavio da su zahtjevi za završetak sukoba proslijeđeni i Kijevu koji ih razmatra sa svojim saveznicima

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da vjeruje da Ukrajina zahtjeve razmatra sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima.

"Rusija je formulirala konkretne zahtjeve Ukrajini. Koliko mi znamo te zahtjeve razmatraju sa svojim savjetnicima, prvenstveno Sjedinjenim Državama i članicama Europske unije.

"Nadamo se. To se mora napraviti. Tada će završiti", rekao je Peskov.

Ruski dužnosnici ne koriste izraz "invazija" već svoja ratna djelovanja nazivaju "posebnom vojnom operacijom" i optužuju Zapad da prešućuje "genocid" za koji kaže da ga Kijev čini nad rusofonim stanovništvom istočne Ukrajine.

Zapad takve optužbe odbacuje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je njegova "vojna operacija" nužna da osigura sigurnost Rusije od širenja NATO-a na istok.

Ukrajina, u stisku višestruko nadmoćne ruske vojske i s opkoljenim gradovima te milijunima izbjeglih stanovnika bori se za svoju egzistenciju.

Moskva optužuje Zapad da nije pritisnuo Kijev.

"U proteklih osam godina opetovano smo tražili zapadne kolege da pritisnu Kijev - da primoraju Kijev - da prestane ubijati ljude u Donbasu i da ispuni Sporazume iz Minska", rekao je Peskov koji tvrdi da je Rusija ugrožena.

"Zadnjih desetljeća naša zemlja je opetovano upozoravala na opasnost jer Zapad širi svoju infrastrukturu prema nama. Ne volimo to i osjećamo se ugroženo. I ne možemo zatvarati oči: pa zašto to onda činiti? Nema odgovora".

"Trebamo pronaći rješenje na ta dva pitanja. Rusija je formulirala konkretne zahtjeve Ukrajini da riješi ta pitanja", poručio je Peskov.