RJEŠAVANJE NESUGLASICA

Kremlj: Rusija je spremna na dijalog sa SAD-om

24.01.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Rusija je spremna na otvaranje dijaloga s novom američkom vladom Jea Bidena o međusobnim nesuglasicama, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja, dodavši da će ruski predsjednik Vladimir Putin rado odgovoriti na američku inicijativu za razgovorima

Odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj su razini od Hladnog rata. Dvije strane se spore oko ruske uloge u ukrajinskom sukobu i optužbi da je Rusija utjecala na američke izbore, što Moskva odbacuje.

SAD je u subotu pozvao ruske vlasti da oslobode prosvjednike i novinare uhićene na prosvjedima kojima se pozivalo na oslobađanje pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Ruske snage sigurnosti uhitile su više od 3400 prosvjednika, a Washington je osudio te "grube metode“.

"Naravno, računamo na uspjeh u otvaranju dijaloga“, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

"To će biti dijalog gdje će se, naravno, naše razlike i sporovi morati značajnije istaknuti. Dijalog je u isto vrijeme prilika da se pronađu racionalne točke, mali dijelovi u kojima se naši odnosi poboljšavaju“, rekao je Peskov

"Ako je trenutna američka vlada spremna na takav pristup, nemam sumnje da će naš predsjednik ljubazno pristati na to“.

Putin je bio među posljednjim svjetskim čelnicima koji su čestitali Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi 3. studenoga.

Jedno od gorućih pitanja za vlade dviju nuklearnih sila je sporazum o kontroli naoružanja, poznat kao Novi START koji istječe 5. veljače.

Bijela kuća je prošli tjedan objavila da će Biden tražiti petogodišnje produženje tog pakta, a Kremlj je istaknuo da želi konkretne prijedloge Washingtona.