oporbeni političar

Kremlj poručio Zapadu da odustane od sankcija zbog Navaljnog

19.02.2021 u 13:56

Bionic
Reading

Kremlj je u petak rekao da se nada da će se Sjedinjene Države i Europska unija vratiti zdravom razumu i oduprijeti pozivima da uvedu nove sankcije Moskvi zbog tretmana prema oporbenom političaru Alekseju Navaljnom

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena već u petak imenovati tvrtke za koje misli da pomažu u izgradnji ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 do Njemačke, potez koji bi mogao pokrenuti sankcije za gotovo završeni projekt.

Diplomati su također rekli da bi Europska unija u ožujku trebala nametnuti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina kao odgovor na rusku presudu i zatvaranje Navaljnog ovog mjeseca.

"Još se nadamo da će prevladati zdravorazumski pristup situaciji naših sugovornika i da nećemo dalje ići putem sankcija, koje su se već više puta pokazale neučinkovitima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Europski sud za ljudska prava izjavio je u srijedu da bi Moskva trebala odmah osloboditi Navaljnog, čije je uhićenje i zatvaranje izazvalo ulične prosvjede u gradovima širom Rusije.

Kremlj je rekao da takav poziv predstavlja neprihvatljivo miješanje u unutarnja pitanja.

Navaljni je uhićen prošli mjesec nakon povratka iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja, za koje mnoge zapadne zemlje kažu da se radilo o nervnom bojnom otrovu.

Putin je rekao je da bi agenti ruske državne sigurnosti "završili posao" da su ga htjeli ubiti sugerirajući da nije tako važan da bi ga trebalo ukloniti.

Navaljni (44) zatvoren je 2. veljače zbog navodnog kršenja uvjetnog otpusta za koje kritičari kažu da su politički motivirane optužbe.