traži se ostavka

EU brani posjet šefa diplomacije Rusiji

08.02.2021 u 17:44

Bionic
Reading

Europska komisija stala je u ponedjeljak u obranu šefa europske diplomacije Josepa Borrella zbog posjeta Rusiji prošli tjedan kada je Kremlj protjerao troje europskih diplomata.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell rekao je da je za protjerivanja diplomata doznao na društvenim mrežama dok je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u petak u Moskvi.

Borrell je na blogu u nedjelju navečer objavio da su ignorirane njegove molbe da Rusija zaustavi protjerivanje.

Bivši estonski šef obrane i aktualni eurozastupnik Riho Terras pokrenuo je kampanju koja poziva na Borrellovu ostavku.

Europska komisija objavila je da ne žali što je Borrell išao u prvi posjet Rusiji kao koordinator vanjske politike EU-a jer je Rusija bila na putu prema konfrontaciji koju je Borrell nastojao izbjeći.

"Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško", rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer u Bruxellesu.

"Putovanje nije uspjeh ili neuspjeh na temelju onoga što se događa u određenom trenutku", dodao je Mamer. 

Borrell će se u utorak obratiti Europskom parlamentu koji poziva na sankcije kako bi se zaustavila izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da ruski dužnosnici "nisu bili pokretači kolapsa u odnosima". 

Rekao je da se protjerivanje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske dogodilo dan prije Borrellova putovanja.

Moskva je optužila protjerane europske diplomate da su sudjelovali u prosvjedima podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. 

Neke članice EU-a sada traže uvođenje novih sankcija Moskvi, otkrilo je dvoje diplomata. 

Poljska je u ponedjeljak održala video poziv s članicama EU-a, a pridružili su im se izaslanici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade i Ukrajine te saveznici Navaljnog - Vladimir Ašurkov i Leonid Volkov. Sastanak je potrajao dva sata, a tema je bila politika prema Rusiji, uključujući sankcije. 

Na zajedničkoj konferenciji za medije Lavrova i Borrella u petak, Lavrov je rekao da Rusija smatra EU "nepouzdanim partnerom". 

Borrell je otputovao u Moskvu kako bi zatražio oslobađanje Navaljnog i pokušao obnoviti odnose EU-a i Rusije. No u nedjelju je napisao da je konferencija za medije u petak "agresivno organizirana" i da je putovanje bilo "vrlo komplicirano".

(Hina) xdor yrt