covid-19

Kreću prva testiranja cjepiva protiv koronavirusa; po dvije injekcije primit će 45 dobrovoljaca; do šire upotrebe - godinu dana

12.03.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Za tjedan dana institut u Seattleu primit će prve ampule kako bi testirao cjepivo protiv koronavirusa što ga je stvorila američka tvrtka Moderna, piše Il Giornale

Riječ je o dvjema injekcijama koje se daju u gornji dio ruke 45 dobrovoljaca, u razmaku od 28 dana. Tako počinje testiranje cjepiva protiv koronavirusa, piše Il Giornale, prenosi Novi list.

Voditelj američkog instituta za infektivne bolesti upozorava kako je 'jedno imati prototip cjepiva koji će bit testiran, a drugo imati cjepivp koje je učinkovito i sigurno te se može ubrizgati milijunima ljudi'.

'Kako bi se to ostvarilo bit će potrebno barem godinu dana', rekao je.

Prva faza je tekla vrlo brzo: u samo 42 dana, nakon što joj je na raspolaganju bila sekvenca genoma virusa Covid-19, tvrtka Moderna je stvorila prvu ampulu. Objavila je to sama uprava tvrtke, koja je 24. veljače predstavila prve ampule mRNA-1273 - cjepiva za ljudsku upotrebu.

Prve su ampule poslane raznim institutima kako bi moglo započeti eksperimentiranje. Ampulom mRNA-1273 bi se trebao ubaciti u organizam dobrovoljaca protein 'spike', a cilj je aktivirati imunološki sustav.

No očekuje se da će druga faza teći sporo: eksperimentalna cjepiva naime trebaju biti testirana najprije na životinjama a zatim na malim skupinama ljudi. Nužan je oprez, stoga eksperimentiranje traje dugo.

U savkom slučaju, 45 dobrovoljaca iz Seattlea bit će pregledano 11 puta u ambulanti, te će četiri puta telefonski razgovarati sa znanstvenicima, a stručnjaci će ih promatrati 14 mjeseci.

Kako objašnjavaju na spomenutom institutu, dobrovoljci koji će se podvrgnuti istraživanju primit će dvije injekcije cjepiva mRNA-1273 u razmaku od 28 dana, kako bi se držale pod kontrolom nuspojave.

Znanstvenici će testirati razne doze cjepiva: prva će grupa ljudi primiti dozu od 25 mikrograma, druga skupina dozu od 100 mikrograma, a treća onu od 250 mikrograma.

Korištenje adenovirusa

Osim Moderne, i drugi laboratoriji su sve bliže kreiranju prototipa cjepiva. Svi oni ciljaju na protein 'spike' koji bi trebalo ubrizgati u tijelo pacijenta kako bi se pokrenulo imunološke obrambene mehanizme i razvilo antitijela potrebna za svladavanje virusa.

'Naša se tehnologija zasniva na tipu virusa zvanom adenovirus, izoliranom iz primata, koji koristimo za prijenos', objasnio je za list Repubblica Stefano Colloca, šef tehnološkog odjela tvrtke Reithera, talijanske biotehnološke tvrtke koja također radi na razvijanju cjepiva.

'Ubrizgavanjem u ruku, adenovirus ulazi u stanice mišića i počinje proizvoditi protein 'spike'. Tako se imunološki sustav uči obrani'', kaže Colloca.

Kako bi se protein 'spike' ubacio u organizam moguće je koristiti dvije tehnike: ubrizgati izravno fragmente DNA ili RNA ili se koristiti adenovirusom kao prijenosnikom.

No u oba mehanizma skrivaju se nepoznanice. 'Proteini 'spike' bi mogli mutirati dok se virus razvija, a stanice ruke pacijenta mogle bi ne proizvoditi protein 'spike' ili ga proizvoditi u maloj dozi. O tome će ovisiti učinkovitost cjepiva', objasnio je Colloca.