RAZGOVORI NA PANTOVČAKU

Bernardić kod predsjednice: Ne postoji većina, već samo trgovačka, kupljena koalicija. Idemo na izbore!

05.05.2017 u 08:41

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od jutra prima čelnike političkih stranaka i ostale zastupnike Hrvatskoga sabora. Poslijepodnevni dio konzultacija krenuo je u 12.30 kada kod predsjednice stižu šefovi najvećih stranaka. Većina onih koji su do sada prodefilirali Pantovčakom apsolutno je protiv novih izbora i želi dati Andreju Plenkoviću šansu da sakupi parlamentarnu većinu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na temelju članka 94. stavka 2. Ustava RH, održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Predsjednica će nakon toga sudjelovati na konferenciji 'Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije'.

17:00 Nakon razgovora s predsjednicom, Mostov zastupnik Robert Podolnjak rekao je da su prijevremeni parlamentarni izbori najbolje i demokratsko rješenje za aktualnu situaciju te da su željeli dovesti premijera u poziciju da podnese ostavku, čime bi i vlada pala. 

Prijevremeni parlamentarni izbori najbolje su i demokratsko rješenje za situaciju u kojoj nema stvarne parlamentarne većine demokratski legitimirane niti Vlade u cijelosti odgovorne Hrvatskom saboru. Također, nema nikakvih naznaka da će u skorije vrijeme predsjednik Vlade predložiti četiri ministra Hrvatskom saboru kako bi tako potvrdio da uživa, on i Vlada povjerenje Hrvatskog sabora, a to je temelj funkcioniranja parlamentarnog sustava u RH, kazao je Podolnjak u izjavi novinarima nakon sastanka.

16:05 U Uredu predsjednice očekuje se dolazak predstavnika Mosta, a presjednica će s predstavnicima HDZ-a razgovarati telefonski. Nakon toga očekuje se obraćanje predsjednice. Po predviđenom rasporedu, Most je kod predsjednice trebao biti u 13,45 sati, a HDZ, kao posljednji, u 14,15 sati.

14.35 Nakon pauze zbog glasanja u Saboru, nastavljene su konzultacije. Na red je došao SDP. 'Ne mogu prepričavati niti želim prepričavati razgovore s predsjednicom, kasnije ćete imati nju priliku pitati što misli o cijeloj situauciji. Stav u SDP-u je da ne postoji stabilna koalicija, već samo trgovačka, kupljena koalicija s kupljenim mandatima pojedinih nezavisnih. To najviše košta građane, a prijevremeni izbori jedina su šansa. Što prije, to bolje', rekao je Bernardić ne na glasio da u ovom trenu zapravo i nemamo Vladu.

'Vlada koja nema četiri ministra nije funkcionalna vlada. Politička kriza u Hrvatskoj se mora raspetljati ili imenovanjem novih ministara ili odlaskom na izbore. U ovom trenutku Hrvatska nema vladu! Nema četiri ministra, nema ministra unutarnjih poslova koji garantira za sigurnost hrvatskih hgrađana i turista uoči sezone. Ne dao Bog da se ijedna stvar kojem građaninu ili turistu', rekao je Bernardića.

'Predsjednik stranke je kandidat za premijera. Ja sam iskreno Plenkovića i Petrova pozivao na dijalog o budućnosti zemlje. Sad pozivati na veliku koaliciju to bi bilo potpuno neiskreno i lažno. Za Hrvatsku bi bilo najpoštenije da se stabilnost vrati na izborima', kazao je šef stranke Davor Bernardić. Zamoljen da komentira navode Tomislava Sauche, kazao je: Kolega je glasanjem jučer u Saboru sve rekao. Nemam namjeru to više komentirati.  

13.10 Šef HSS-a Krešimir Beljak  potvrdio je kako nema govora o dogovoru s HDZ-om. 'Mi smo stranka stara 113 godina, nama se ne mogu ovakve stvari događati. Mi čvrsto stojimo na istom stajalištu. I nakon lokalnih izbora. Razgovori su jedno, vrbovanje drugo. Jasno smo rekli da se s nama trgovati ne može. Kod nas igra princip. Bili smo dio Narodne koalicije, izgubili smo izbore i do slijedećih parlamentarnih izbora smo opozicija', kazao je.

12.50 Kažimir Varda također podržava vladu Andreja Plenkovića. Nije za nove izbore.

12.40 Predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja također je za preslagivanje. 'Moguća je ova parlamentarna većina možda čak i danas. Rekao sam da bi ishitrena odluka oko novih izbora donijela još avanturizma. Treba imati malo strpljenja i treba čekati da prođu lokalni izbori i da se vladi da šansa da imenuje nove ministre. Treba biti suzdržan i mudar', istaknuo je. Kazao je da ne bi bilo čudno da parlamentarna većina funkcionira s 77, 78 mandata.

Njavio je da tijekom izglasavanja za Gordana Jandrokovića kao predsjednika Sabora biti suzdržan.

9.30 'Niti smo tražili niti nam je nuđeno. Centralno je pitanje kako očuvati stabilnost Vlade i političkog sustava, ali i ekonomsku stabilnost u zemlji. O tome smo razgovarali. Naše opredjeljenje je da pokušamo očuvati stabilnost Vlade kada je jedan od ključnih partnera odlučio izaći Mi pokušavamo tome doprinijeti i mislim da će se to postići', kazao je Milorad Pupovac (SDSS).

9.20 'Ja nisam ništa odlučio dok nemam sve informacije. Ja sam postupao po mojim načelima. Što god napravio, postupao sam po svojoj savjeti. Ja neću biti ping-pong lopta između lijevog i desnog krila Udbe. Sada traže od mene ustupke, a gdje je bio Glasnović kada se radio plan nacionalne sigurnosti?!', kazao je nezavisni Željko Glasnović koji je jučer izašao iz sabornice tijekom glasanja o Mariću. Kazao je da ima svoje uvjete za podršku Vladi Andreja Plenkovića.

9.15 Darinko Dumbović (Reformisti) također nije za nove izbore, nego za preslagivanje.

  • +16
Čelnici političkih stranaka i saborski zastupnici na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

9.10 Marin Škibola (nezavisni): 'Nikome nije stalo do novih izbora, smatram da će se politički partneri koji imaju utjecaj dogovoriti pa i da bude manjinska vlada. Smatram da je moguć dogovor da ne dođe do novih izbora'.

9.05 Konzultacije kod predsjednice odradio je i Željko Lacković, nezavisni zastupnik koji je u Sabor došao kao zamjena za Milana Bandića koji se netom prije glasanja o povjerenju ministru financija predomislio i glasao u korist HDZ-a. 'Interes Hrvatske je pokušati sastaviti funkcionalnu Vladu. Ja sam za svoju podršku za opoziv godina Marića tražio da se zamrzne vlasnički udio Ivice Todorića u Agrokoru', kazao je Željko Lacković. 'Ne postoji izjava u medijima iz koje bi se dalo zaključiti da sam promijenio stav', tvrdi.

8.55 Esih je nakon konzultacija rekla kako je za preslagivanje, ali ne pod bilo kojim uvjetima.

Ponovila sam isto što sam rekla i Plenkoviću kada sam dala do znanja da podržavam vladu ali ne pod bilo kakvim uvjetima. To su zlonamjerne kalkulacije, s odabirom novog predsjednika Sabora stvorili bi se preduvjeti za preslagivanje Vlade', kazala je Esih. Kazala je kako je zlonamjerno poistovjećivati njezinu podršku Mariću i podršku samoj Vladi.

8.45 Goran Dodik (HDS) kazao je nakon razgovora s predsjednicom kazao je da živimo u godini koja je puna problema. 'Novi izbori ih neće riješiti nego će samo sve zakomplicirati. Demokratski principi su važni ali ćemo učinit sve da na tragu demokratskih principa formiramo većinu', kazao je. Naglasio je da mu nije bitna pozicija u Saboru i saborska plaća.

'Zašto mislite da se ne može stvoriti većina onih ljudi koji su odgovorni bez obzira na političku pripadnost', poručio je novinarima Dodik.

8.30 Konzultacije kod predsjednice započele su u 8.30 kada su stigli Branko Hrg, Goran Dodig, Darinko Kosor i Josip Salapić, javlja N1.

Teškaši stižu u poslijepodnevnom dijelu od 12.30. Prvi su na redu HSU, Kažimir Varda te IDS, potom je na redu IDS, Živi zid u 13.30, potom Most. Šef SDP-a Davor Bernardić kod predsjednice ima zakazano u 14 sati, a na kraju je HDZ u 14.15. Tko će kod predsjednice braniti boje HDZ-a nije još poznato s obzirom da je Andrej Plenković u službenom posjetu Austriji.

S nezavisnim zastupnikom Tomislavom Sauchom predsjednica će konzultacije održati telefonski.

Sabor bi pak radni dan trebao početi u 10 sati sjednicom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.