projekt star 20 godina

Kreće rušenje vojnog kompleksa za 1,1 milijun eura da bi se napravilo mjesta za Trg pravde

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 17.03.2023 14:44
  • Objavljeno 17.03.2023 u 13:18
Rušenje samo što nije počelo na Trgu pravde

Rušenje samo što nije počelo na Trgu pravde

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministarstvo pravosuđa raspisalo je javnu nabavu tešku 1,1 milijun eura za radove rušenja i uklanjanja postojećih objekata na budućem Trgu pravde. Riječ je o kompleksu smještenom između Prilaza baruna Filipovića te Cankareve i Selske ulice

Objektii imaju nešto više 18 tisuća metara kvadratnih bruto površine, a samo rušenje građevina, uklanjanje temelja, platoa, parkirališta i cesta, potom i čišćenje gradilišta, radit će se po projektu koji je još 2005. izradio arhitekt Boris Koružnjak.

O pretvaranju nekadašnjeg vojnog kompleksa u mjesto na kojem će se u budućnosti naći sve za zadovoljenje pravde govori se gotovo dvadeset godina, a nakon Koružnjakova projekta, 2008. godine odabrano je i idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje. Na natječaj na koji je pristiglo 27 radova pobijedilo je rješenje arhitekata Davora Bušnje, Zrinke Mrković i Vedrana Škopca.

Arhitekti s pobjedničkim idejnim rješenjem Trga pravde

Arhitekti s pobjedničkim idejnim rješenjem Trga pravde

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Rušenje uključuje petnaest objekata, a među najvećima i onima s kojima će biti najviše posla su hangar od šest tisuća metara kvadratnih, radionica od četiri i pol tisuće te upravna zgrada od 2400 metara četvornih.

Zgrade koje će biti srušene na slici su označene brojevima dok su crvenom bojom označene one koje su zaštićeno dobro i nisu predviđene za rušenje, a dio njih je obnovljen i stavljen u funkciju. Tako je od prošlog ljeta u jednoj od obnovljenih zgrada smještena zagrebačka gruntovnica.

Objekti za rušenje označeni su brojevima

Objekti za rušenje označeni su brojevima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo pravosuđa

Nakon rušenja i uklanjanja konačno bi se trebalo pristupiti gradnji novih objekata u prvoj fazi, a kako je prije dvije godine izjavio ministar pravosuđa Ivan Malenica, do 2025. godine trebale bi biti završene zgrade Upravnog i Visokog upravnog suda, Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda, Centra za mirenje i Pravosudne akademije, za što su sredstva osigurana kroz Nacionalni program otpornosti i oporavka.

Rok u kojem bi radovi rušenja i uklanjanja trebali biti izvršeni je 60 dana, s time da je za dovršetak ugovora omogućeno i dodatnih 30 dana. Tko je sve zainteresiran za posao, bit će poznato 5. travnja, do kada se moraju dostaviti ponude.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!