problemi u zdravstvu

Završili pregovori Kujundžića i sindikata, evo što traže. Ako Vlada to ne ispuni idu u štrajk

10.09.2019 u 09:59

Bionic
Reading

U utorak su u Ministarstvu zdravstva nastavljeni pregovori pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Nakon sastanka predstavnici sindikata kazali su kako nisu zadovoljni te i dalje ne isključuju mogućnost štrajka

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prije sastanka je kazao kako još nemaju konkretne odgovore. I o eventualnim ponudama koje bi mogao dati sindikatima nije govorio.

'Još nemamo konkretne odgovore. Imamo predmet razgovora. Ponuda je uži pojam', kazao je novinarima. Na pitanje o izračunima vezanim za povećanje plaća, Kujundžić je odgovorio:

'Izračunali smo da Hrvatskoj trebaju liječnici i sestre i da ih trebamo zadržati. Uz to, moramo liječiti ljude, moramo imati za lijekove, proteze...'

  • +4
Pregovori sa sindikatima u zdravstvu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Prijedlog ide na sutra uži kabinet, u četvrtak na Vladu i očekujem da to prihvate. Ne mogu reći da će to naša tijela prihvatiti. Nastavljamo u petak s odgovorom Vlade i našim odgovorom i onda ćemo moći reći da smo ispregovarali izmjene kolektivnog ugovora...Naravno da naši ljudi vide da nije jednostavno ispregovarati ovakve dodatke. Trebalo je pokazati Vladi da u sustavu zdravstva nešto ne štima, da nema ljudi, da je sustav potkapacitiran i jednostavno ako ova Vlada prijedlog ne prihvati, mi nemamo druge solucije nego ići u štrajk', rekao je nakon sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva.

'Naš je zahtjev da od 1. rujna ide povećanje od sedam posto, rekao je.

Kaže kako ministar nije rekao je li dobio zeleno svjetlo od premijera. On je rekao da ne može govoriti ni o lipe iznad povećanja od sedam posto. Ne mogu reći da smo zadovoljni, očekivali smo više', naglasio je Topolnjak.

  • +14
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom Sveti Duh Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U svakom slučaju, prosvjedi pet do 12 pred pojedinim bolnicama nastavljaju se dalje.

'Bili smo izigrani i nemamo povjerenja da će ovo biti riješeno', zaključio je.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom kolektivnom ugovoru, a koji Vlada nije prihvatila.