nema mira u saboru

Propale interepelacija o avionima i raspisivanje referenduma, inicijative cinično zapljeskale, Most napustio sjednicu

15.02.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon burnog tjedna zastupnici rad završavaju glasanjem, no, očekivano, nije sve prošlo baš glatko

Već uoči glasanja o prvoj točki, odnosno interpelaciji o avionima stanku je zatražio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

'Tražimo stanku kako bi se konzultirali oko besramnih laži Plenkovića i Krstičevića. Ovo je nastavak laganja i varanja. Kako su lagali da nisu dio skupine Borg a bili su, lagali su da će vratiti Inu u hrvatske ruke, a prodali se Mađarima, lagali su da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije a izdali su nacionalne interese, lagali su da nisu upoznati s uvjetima kupnje aviona, lagali su i da ne znaju tko dila tajne dokumente iz Vlade i ugrozili nacionalnu sigurnost. Ali ugrozili su i građane koji svaki dan žive sve teže. Vlada svaki dan izmišlja lažne vijsti kako bi prikrila afere poput afere SMS', rekao je Bernardić i ponovno zatražio da se raspišu izbori.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Tražimo stanku kako bismo prije glasovanja jasno poslali poruku da je postupak nabave aviona bio u cijelosti zakonit, transparentan, da su bile upoznate sve relevantne državne insituticije uključujući i Odbor za obranu na čijem čelu je Igor Dragovan iz SDP-a. Tijekom postupka je o svim aspektima nabave bila upoznata javnost i nema odgovornost na Vlladi. Odgovornost za nabavu dopuštenja SAD-a bilo je na državi Izrael. Nema govora o odgovornosti Vlade. U tom postupku za porezne obveznike nije nastala nikakav materijalna šteta. Ako je bilo blamaže na međunarodnoj razini, onda je to bilo u slučaju remonta MIG-ova koji je provođen u vrijeme SDP-ove vlade', rekao je Bačić.

Stanke su zatražili i Branimir Bunjac iz Živog zida te Goran Beus Richembergh iz GLAS-a, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanku od 10 minuta.

Nakon stanke glasalo se o SDP-ovoj interpelaciji. Međutim, zastupnici su glasali o zaključku klubova vladajuće većine kojim se daje podrška Vladi i utvrđuje da je proces nabave obavljen transparentno. Za takav zaključak glasalo je 79 zastupnika, odbila su ga 43 zastupnika, dok je 3 bilo suzdržano. Drugim riječima, vladajuća je većina odbila SDP-ovu interpelaciju.

'Trebali ste dodati i zaključak da je plenković najbolji premijer', kazao je SDP-ov Gordan Maras, nakon čega mu je Jandroković rekao da može to predložiti pa da će o tome glasati.

Uoči glasanja o referendumskim inicijativama stanku je pak zatražio Mostov Božo Petrov, Marko Vučetić u ime Kluba nezavisnih zastupnika, HNS-ov Milorad Batinić, manjinac Furio Radin te SDSS-ov Boris Milošević.

'Ova tema nije zrela za glasanje', ustvrdio je Božo Petrov.

Nakon desetominutne stanke zastupnici su glasali o referendumskim inicijativama. Sa 105 glasova za, 16 protiv i dva suzdržana Sabor je odbio raspisati referendume kako su to zatražile inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj', odnosno zastupnici su donijeli zaključak da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma.

Volonteri dvaju referendumskih inicijativa, koji su glasanje pratili s galerije, nakon izglasavanja zapljeskali su zastupnicima. Most je nakon glasanja napustio sjednicu.

Uskoro opširnije