izlazak iz zatvora

Kralju limuzina za elitu i njegovoj supruzi prihvaćena jamčevina od osam milijuna kuna

11.02.2020 u 19:32

Bionic
Reading

Ivan Inja Bašić prodavač luksuznih automibila uskoro bi mogao uskoro na slobodu. Sud je, naime, prihvatio jamčevinu od pet milijuna kuna

Osim njegove je Županijski sud u Zagrebu prihvatio i tri milijuna kuna jamčevine koju je za svoju slobodu ponudila njegova supruga Senka.

Podsjetimo sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev Uskoka njima ali i Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su zbog sumnje da je ilegalnim uvozom skupocjenih automobila za biranu klijentelu i utajom poreza oštetili državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna.

Osim njih osmero, Uskok pokrenuo istragu i protiv Stjepka Čovića, Ivice Zmiše i Krešimira Vidovića te tvrtki Clik motor, Meo centar i Portula.

Ipak, doznaje RTL, Bašićima su određene mjere opreze. Bašić će, naime, ukoliko bude pušten iz istražnog zatvora, morati predati obje putovnice, i hrvatsku i BiH, češku osobnu iskaznicu koju također posjeduje, morat će se jednom tjedno javljati policiji, a ima i zabranu kontakta s jednim svjedokom iz Njemačke. Iste mjere je sud odredio i njegovoj supruzi.

Uskok će se žaliti na tu odluku, a dok se žalba ne riješi odnosno ne bude prihvaćena ili odbijena, Bašići ostaju u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, Bašić je bio prodavač automobila hrvatskoj eliti, a njega i još devet osoba sumnjiči se da su se udružili u zločinačku organizaciju i trgovinom luksuznih automobila bez plaćanja poreza državu oštetili za 3 milijuna kuna.

Osim luksuznih automobila policija je pronašla i veći novčani iznos, točnije, čak milijun i osamsto tisuća kuna.

Riječ je o međunarodnoj policijskoj akciji. Naime, istodobno su uhićene osobe i u Njemačkoj i Češkoj.

Sudac istrage Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine.