NAKON 37 GODINA

Kraljevska princeza Anne u Zagrebu

03.02.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Britanski veleposlanik David Graeme Blunt priredio je u utorak navečer u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu domjenak za kći britanske kraljice Elizabete II. princezu Anne i njezina domaćina predsjednika Stjepana Mesića

Ovim domjenkom završen je princezin posjet Zagrebu tijekom kojeg nije davala nikakve izjave. Princeza Anne doputovala je u ponedjeljak navečer u službeni posjet Hrvatskoj kao gošća predsjednika Mesića s kojim se sastala iste večeri.

Nakon kraćeg razgovora, predsjednik Mesić sa suprugom priredio je gošći i osobama u njezinoj pratnji svečanu večeru i u zdravici podsjetio na dugu tradiciju hrvatsko-britanskog prijateljstva. Rekao je kako ne bi bilo dobro da se zaborave korijeni tog prijateljstva koji sežu do razdoblja savezništva stvorenog za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Britanska princeza Anne posjetila je u utorak u Zagrebu udrugu Krila za terapijsko jahanje gdje se upoznala s radom te humanitarne udruge koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Kći kraljice Elizabethe II. i velika ljubiteljica konja i konjičkog sporta prisustvovala je prezentaciji terapijskog jahanja koju su izveli jahači terapeuti i djeca te se sa svakim od njih rukovala i zadržala u kraćem razgovoru.

Djecu je nagradila konjičkim vinjetama, a posebno je pohvalila jahače koji treniraju konje za taj način rehabilitacije.

Kraljevska princeza, kako glasi njezina službena titula, nije davala izjave novinarima, no prema riječima predsjednice udruge Krila Jelene Krmpotić bila je oduševljena prikazanim.

"Zanimala ju je dijagnoza djece i konji, a posebno je oduševljena jahačima jer, kao dobra poznavateljica konja, zna kako ih je teško obučiti da budu tako mirni", rekla je Krmpotić.

Dodala je da posjet tako visokog člana britanske kraljevske obitelji ukazuje na važnost terapijskog jahanja kao metode rehabilitacije te se nada da će to otvoriti nove putove za udrugu Krila i druge slične organizacije u Hrvatskoj.

U utorak je posjetila i Centar za rehabilitaciju u Sloboštini, te Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG.

Princeza Anne prvi je put posjetila Hrvatsku 1972. u pratnji kraljice Elizabete II. koja je boravila u državnom posjetu na poziv tadašnjega jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, kad je bila u Zagrebu, Đakovu, Dubrovniku, Puli i na Brijunima. Godine 1996. princeza je posjetila Split na proputovanju prema BiH gdje je obišla britanske vojnike u sklopu mirovne misije u toj zemlji.

Britanska princeza u srijedu, završnog dana boravka u Hrvatskoj, putuje u Split. Ondje će posjetiti pomorsku bazu "Loru", sastati se sa splitskim gradonačelnikom i potpisati Zlatnu knjigu u Vili "Dalmaciji" te posjetiti Mediteranski institut za istraživanje života MEDils. Iz Splita princeza Anne putuje na Kosovo.

Svake godine britanska princeza obavi oko 700 kraljevskih dužnosti i javnih pojavljivanja, a posebno se ističe dobrotvornim radom. Poznata je po sklonosti prema konjičkom sportu u kojem je osvojila dvije srebrne i jednu zlatnu medalju na europskim prvenstvima te je jedini član britanske kraljevske obitelji koji se natjecao na Olimpijskim igrama.