RAPORT S RUŠENJA U SPLITU

'Kralj splitskih plaža' uklonio je kafiće, a sada će odnijeti i samu plažu

18.11.2017 u 09:07

Bionic
Reading

U samo četiri dana omiljena splitska plaža Obojena svjetlost poprimila je sasvim neuobičajen izgled: Njen donedavni koncesionar Dragan Jurišić Jenki srušio je sve kafiće, vanjske šankove, skladišta i betonsku binu, ali i manji dio glavnog, legalnog ugostiteljskog objekta. Posjetili smo ga u vrijeme dok je iščekivao novi dolazak građevinskih inspektora i njihovu presudu je li taj posao obavio zadovoljavajuće

Nakon što je temeljito očišćen prostor Žnjana, na kojem su sami vlasnici i bageri Ministarstva prostornog uređenja uklonili preko trideset ilegalnih objekata, ovo je nastavak njihovog pohoda splitskim plažama.

Rušenje kluba Cox u uvali Trstenik privremeno je odgođeno rješenjem Upravnog suda, a neslužbeno se može doznati da će se na tome ipak inzistirati - kao i za još nekoliko kafića i klubova koji su izašli iz zakonskih okvira, prije svega na Bačvicama i oko njih.

Paralelno, splitska gradska vlast proteklog tjedna započela je s intervencijama na nekoliko desetaka lokacija na kojima su kafići, restorani i fast foodovi izašli iz gabarita i bespravno okupirali javne površine. Najavljuju da će se uvesti potpuni komunalni red, i to potpuno neselektivno.

Na Obojenoj svjetlosti, odnosno formalno u uvali Kaštelet, situacija je ponešto drugačija jer se ondje još od sredine osamdesetih nalazi ugostiteljski objekt, a Jurišić je dugo vremena ovdje imao koncesiju - kao i za plaže Trstenik i Kašjuni, za koje tvrdi da su mu nasilno oduzete, dok je ova posljednja predana HDZ-u bliskoj tvrtki Dolis koja se upravo ovih dana također bespravno širi.

Rušenje Obojene svjetlosti, razgovor s Draganom Jurišićem Jenkijem Autor: Damir Petranović

Jurišić je upravo ovu plažu uređivao protekla dva desetljeća: izgradio je veliki mul koji je spriječio eroziju mora, dohranjivao je žalo, betonirao plato na kojemu je parkiranje bilo besplatno, a odbio je iznajmljivati ležaljke, suncobrane i ostale sadržaje. Obojena svjetlost je, uz Firule, bila posljednja gradska plaža na kojoj se ručnik mogao sasvim komotno raširiti.

A sada sve namjerava odnijeti.

'Idućeg tjedna počinjem rušiti mul, a nakon toga se prebacujem na Trstenik i na Kašjune. Kad se ruši, srušit ću sve što sam napravio', kazao je Jurišić za tportal, najavivši i da će 'raskopati betonski plato'. Sve to naloženo mu je još rješenjem iz 2000. godine, koje je otišlo u zastaru, pa upozorava da se najnovija rušenja obavljaju potpuno nelegalno. Da misli ozbiljno, pokazao je i time što je započeo pripreme za vađenje pedesetak palmi koje namjerava presaditi na svoje zemljište.

Situacija prijeti katastrofom jer postoji mogućnost da morske struje odnesu razrovani materijal kilometrima dalje. Donekle je i apsurdna jer je bespravni Jurišićev mul, s obzirom da se nalazi unutar granica Park-šume Marjan, u međuvremenu zaštićen kao - kulturno dobro. 'Teško mi je jer sam ovo stvarao s ljubavlju, ali želim da građani vide o čemu se radi', govori čovjek donedavno tituliran kao 'kralj splitskih plaža'.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

U razgovoru za tportal Jurišić je predočio dozvole i fotografije koje dokazuju da je glavni ugostiteljski objekt legalan još od sredine osamdesetih, premda ga građevinski inspektori i dalje namjeravaju 'osakatiti' tako što će mu otkinuti dio terase. Za njega se, kaže, namjerava i dalje boriti.

Prepričao je kronologiju svog upravljanja splitskim plažama, opisao kako su županijski službenici prije desetak godina tražili 'nagradu' kako bi mu dozvolili da nastavi raditi, a gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari poručio da radi 'pravu stvar u krivo vrijeme'.

'Najgore bezvlašće u gradu dogodilo se u vrijeme najgoreg gradonačelnika otkad znam za sebe, a to je Ivo Baldasar. On je gledao samo svoje interese. Nema šanse da bi ljudi na Žnjanu gradili onolike objekte da im netko nije dao prešutnu suglasnost. Pustili su ih da se utope, a oni su se izmakli', kazao nam je Jurišić.

Građevinske inspektore također smo zatekli na Kašteletu u petak, no oni odbijaju komunicirati s novinarima, dok u Ministarstvu tvrde da će 'rušiti ono za što postoji rješenje'. Zasad, čini se, nitko sa sigurnošću ne zna na što misle.