DAN PRIMIRJA

Kralj Charles predvodio ceremoniju sjećanja na poginule britanske vojnike

12.11.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles III u nedjelju je predvodio ceremoniju odavanja počasti i sjećanja na britanske vojnike poginule u sukobima, dan nakon 11. studenoga kada se obilježava Dan primirja i formalni završetak Prvoga svjetskog rata

U 11,00 sati po mjesnom vremenu održane su dvije minute šutnje u sklopu ceremonije koju su u Londonu predvodili kralj Charles, prvi put od krunidbe, i premijer Rishi Sunak.

Gotovo 10.000 veterana i više tisuća Britanaca prisustvovalo je ceremonijama održanim oko Kenotafa, spomenika posvećenog palim vojnicima u četvrti Whitehall koja se nalazi u središtu glavnoga britanskog grada.

Downing Street je ranije u priopćenju istaknuo 'jedinstvo' nacije na ovaj dan 'kada se okupljaju zajednice da bi se sjetile onih koji su dali svoje živote za nas'.

'Nedavni događaji trebali bi nas podsjetiti da mir, za koji smo se teško borili, ne smijemo uzimati zdravo za gotovo', rekao je Rishi Sunak. Istodobno se u Ukrajini nastavlja rat, a bjesni i sukob između Hamasa i Izraela.

  • +2
Kate Middleton i vojvotkinja od Edinburgha Izvor: Profimedia / Autor: I-IMAGES / EYEVINE / PROFIMEDIA

Dan ranije na istom je mjestu i neposredno prije obilježavanja primirja u Prvome svjetskom ratu došlo do sukoba između policije i nacionalističkih prosvjednika, koji su se protivili održavanju propalestinskog marša planiranog na isti dan. U maršu je, po podacima policije, sudjelovalo oko 300.000 ljudi.

Policija je izvijestila da je među protuprosvjednicima i sudionicima prosvjeda privela ukupno 126 osoba radi istrage kaznenih djela rasne mržnje i potpore zabranjenim organizacijama za vrijeme održavanja propalestinskog marša.