PRVI POSJET INOZEMSTVU

Charles i Camilla stigli u Njemačku; paru priređena dobrodošlica kakvu nije imala ni kraljica Elizabeta II

29.03.2023 u 18:10

  • +5

Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Posjet britanskog kralja Charlesa III i njegove supruge Camille Njemačkoj prate opsežne mjere sigurnosti, a zbog velikog broja termina i lokacija koje će posjetiti tijekom trodnevnog boravka, policija u Berlinu i Brandenburgu je u stanju pripravnosti

Charlesa i Camillu formalno su Brandenburškim vratima pozdravili njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i supruga Elke Budenbender prije intoniranja nacionalnih himni.

U znak važnosti koja se pridaje posjetu, bračnom je paru priređena prva potpuna svečana i vojna dobrodošlica na tom obilježju nakon Drugog svjetskog rata. Čak ni kraljica Elizabeta II., koja je također posjetila Berlin u svom posljednjem državnom posjetu 2015., nije imala tu čast.

Charles i Camilla su u Berlin trebali doletjeti iz Pariza, no prvi dio njihova posjeta Francuskoj predsjednik Macron otkazao je u 11 sati zbog velikih građanskih nemira u njegovoj zemlji.

Kročivši na njemačko tlo, kraljica supruga Camilla osvanula je u tirkiznom kaputu i haljini s potpisom Brucea Oldfielda i s elegantnim šeširom Philipa Treacyja. U čast pokojnoj kraljici Elizabeti, formalno izdanje istaknula je brošem koji je pokojnoj monarhinji za krizmu darovala kraljica Marija 1942. godine.

'Kralj je čelnik jedne države, a kraljevski par je vrlo poznat, što za nas znači visoku sigurnosnu razinu', rekao je predsjednik policijske uprave Berlina Thomas Drechsler na upit agencije Dpa. Tako će u četvrtak, drugog dana posjeta britanskog kraljevskog para, kada je na programu i najviše termina, u osiguranju sudjelovati 1.100 berlinskih policajaca.

U srijedu su se Berlinčani, inače navikli na stalne policijske kolone s blindiranim limuzinama, susreli s novim ograničenjem: zbog toga što je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svog okrunjenog gosta dočekao neposredno ispred simbola Berlina, Brandenburških vrata, zatvorena je i istoimena stanica podzemne željeznice.

No ovu relativno novu stanicu koriste isključivo turisti i zaposleni u okolnim veleposlanstvima. Sigurnosna razina u ovom dijelu grada je zbog obližnjih vladinih zgrada i predstavništava Velike Britanije, Francuske i SAD-a ionako i u svakodnevici vrlo visoka.

Susret s građanima kao sigurnosni rizik

Neuobičajeni doček kralja Charlesa III. na prostoru uz njemačku znamenitost bila je želja njemačkog predsjednika, čija se rezidencija, dvorac Bellevue, nalazi nekoliko stotina metara zapadno. 

'Tu su: predsjednički ured, Bundestag, ured kancelara, policija, sigurnosne službe obližnjih veleposlanstava Velike Britanije, SAD-a i Francuske, te naposljetku hotel Adlon, u kojem će kralj i njegova supruga odsjesti', kazao je predstavnik berlinske policije uoči posjeta.

Posao ne olakšava ni želja kraljevskog para za 'što više kontakata s građanima'. U to je uključen i posjet prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

U petak berlinski policajci mogu malo odahnuti: tada britanski kralj u pratnji njemačkog predsjednika vlakom odlazi u grad na sjeveru Hamburg. Policijski dužnosnici ipak priznaju da posjet novog britanskog kralja nije tako zahtjevan kao posjet američkog predsjednika ili nedavni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Članovi britanske kraljevske obitelji popularni su u Njemačkoj. Smrt kraljice Elizabete II prošle godine potaknula je izljeve sućuti njemačkih čelnika i izraze javne žalosti. Predsjednik Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender pratit će Charlesa i Camillu kroz njihov program boravka u Berlinu i Hamburgu.