ALTERNATIVNI PRAVCI

Krajem lipnja konačno se otvara izlaz s autoceste prema Krku

15.06.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Zbog sanacije odrona, izlaz Oštrovica s autoceste Rijeka – Zagreb prema Krku i Crikvenici zatvoren je već gotovo mjesec dana, a u promet bi trebao biti pušten tek krajem lipnja. U ARZ-u se pravdaju izradom projekta i odabirom izvođača na pozivnom natječaju te preporučuju alternativne pravce

'Najpoznatiji' odron kamenja na prometnici u Hrvatskoj, a čije rješavanje je trajalo mjesecima te u nekoliko navrata rezultiralo i prosvjedima izoliranih građana, vjerojatno je onaj prošlogodišnji na cesti između Makarske i Vrgorca na biokovskom prijevoju Stupica.

Mjesecima su ljudi iz Vrgoračke krajine svakodnevno putovali na posao i da bi obavljali razne druge životne potrebe tako što su vozili gotovo triput više kilometara i trošili dvostruko više benzina te plaćali cestarinu.

Zašto je izlaz Oštrovica zatvoren već oko mjesec dana?

Ponavlja li se sada slična situacija oko izlaza s autoceste Rijeka – Zagreb na čvoru Oštrovica prema Krku i Crikvenici koji je zatvoren već oko mjesec dana? Lokalno stanovništvo, a i turisti negoduju jer moraju zaobilazno preko Čavli i Kukuljanova do Bakarca i tako voze duže te plaćaju i troše više.

S obzirom na to da je izlaz zatvoren zbog odrona, pitali smo ARZ što se radi po tom pitanju, a rukovoditeljica ureda uprave Tanja Bertović odgovorila nam je: 'Sanaciju odrona na čvoru Oštrovica radi tvrtka Octopus d.o.o. iz Rijeke, a ona traje zbog izrade projekta koji je bio gotov u roku od tri dana te su morali izvršiti pozivni natječaj za odabir izvođača. Predviđeni rok sanacije je 20 dana, a promet bi mogli pustiti oko 29. lipnja.'


Produženi vikend pred nama, a kako skratiti put?

Sanacija je, naime, počela tek 11. lipnja, a izlaz je zatvoren oko 24. svibnja, pa u međuvremenu putovanje automobilom od Zagreba do Rijeke ili obratno ne traje oko uobičajenih sat i pol, a s obzirom na to da se zagrijava turistička sezona, a pred nama je idući tjedan i produženi vikend, sljedeće je pitanje kako skratiti put.

Onima koji idu u smjeru Krka i Crikvenice, na raspolaganju stoji obilazak preko čvora Čavle, no ako idu u Crikvenicu i okolicu ili na Krk, više se isplati izaći s autoceste na izlazu Vrata, do kojeg od Zagreba cestarina stoji 54 kune, što je 15 kuna manje nego do Rijeke, a preko Gornjeg Jelenja do Križišća dolazi se brže nego preko čvora Čavle, preporuka je ARZ-a.