'PROMETNO SPAJANJE'

Kovač: Hrvatska ima ambiciju biti veza EU-a sa zemljama koje još nisu članice

12.05.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u četvrtak je izjavio kako Hrvatska želi spojiti zemlje članice Europske unije sa zemljama koje to još nisu, te je poručio kako je potrebno bolje međusobno povezivanje zemlja članica Jadransko-jonske inicijative kojoj Hrvatska trenutačno predsjedava

'Hrvatska kao predsjedavajuća Jadransko-jonske inicijative ima ambiciju spojiti i zemlje članice Europske unije i zemlje koje još nisu u Europskoj uniji,' rekao je ministar Kovač novinarima u petak u Dubrovniku nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova BiH i Albanije Igorom Crnatkom i Ditmirom Bushatijem uoči početka godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koji će biti otvoren u popodnevnim satima  u hotelu Valamar Lacroma.

EUSAIR obuhvaća osama zemalja od kojih su četiri članice Europske unije (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri koje to žele biti (Albanija, Bosna i Hercegovima, Crna Gora i Srbija)

Na novinarski upit što očekuje od foruma EUSAIR-a u Dubrovniku, šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako zemlje sudionice žele napraviti nešto pozitivno za svoje građane.

'Želimo se bolje prometno povezati, da i gospodarstva budu što povezanija. Želimo nešto napraviti za zaštitu okoliša' kazao je Kovač.

Dodao je kako Hrvatska kao članica Europske unije 'ima nešto za pokazati', a ovaj forum u Dubrovniku pokazuje da Hrvatska i na području vanjske politike ima jedan pozitivan pristup.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio kako njegova zemllja sudjeluje u regionalnim inicijativama 'svom snagom.'

'Smatramo da je naš glavni strateški vanjskopolitički cilj članstvo u Europskoj uniji, ali taj je cilj nemoguć bez dobrih odnosa u regiji,' rekao je Crnadak.

Istaknuo je kako su za Bosnu i Hercegovinu aktivnosti u Jadransko-jonskoj inicijativi iznimno važne i BiH od toga očekuje dobre učinke u smislu razvoja, smanjenja nezaposlenosti i bolje gospodarske situacije.

Osim što je Hrvatska trenutačno predsjedavajuća Jadransko-Jonskom inicijativom, ona je i supredsjedatelj Strategije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koju je Europsko vijeće potvrdilo u listopadu 2014. godine kao treću takvu EU makro-regionalnu strategiju nakon  Strategije EU za baltičku regiju (2009.)  i Strategije EU za dunavsku regiju (2011.)