ČETVORICA MINISTARA U VUKOVARU

Kotromanović: Do kraja mog mandata i žena general

27.03.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Ministri branitelja, obrane, zdravlja i turizma – Predrag Matić, Ante Kotromanović, Rajko Ostojić i Veljko Ostojić u radnom su posjetu Vukovaru gdje su razgovarali s lokalnim čelnicima, predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga, zdravstvenih i turističkih djelatnika. Posjetili su i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Spomen-obilježje Ovčara gdje su položili vijence i odali počast poginulima u obrani Vukovara

Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je za posjeta Vukovaru uspostavljanje odličja za heroje Domovinskog rata koje bi ponijelo ime Blage Zadre, zapovjednika obrane Trpinjske ceste i četvrti Borovo naselje, poginulog u obrani grada i jedinog vukovarskoga generala.

'Odličje bi bilo još jedna zahvala braniteljima koji su dali život braneći Vukovar i Hrvatsku, jer su to junaci Domovinskog rata koji su bili moralne vođe i lideri. Razmišljamo da takva odličja dobiju poginuli u obrani ili umrli nakon rata', objasnio je ministar Kotromanović.

Posjet Vukovaru bila je i prilika ministru Kotromanoviću za podsjećanje kako su inženjerijske postrojbe HV-a sudjelovale u raščišćavanju vukovarskih ruševina, ali i da se najavi nastavak preustroja MORH-a i Oružanih snaga. za ovu godinu najavio je umirovljenje još osam generala te 20 visokih časnika te do 2014. 'konačnu verziju' MORH-a koji će biti 'brži i efikasniji', ali i sa 400 do 700 ljudi manje, uglavnom u administraciji.

Do kraja svog mandata najavio je i da će Hrvatska dobiti prvu ženu generala. 'U posljednjem kontingentu 16 djevojaka otišlo je u Afganistan. Među njima imamo zapovjednicu voda i na to sam jako ponosan. Ako ostanem do kraja mandata imat ćemo sigurno ženu generala', najavio je ministar Ante Kotromanović.

Osvrnuo se i na činjenicu po kojoj su MORH-ova potraživanja za zakup dosegnula čak 60 milijuna kuna, pa je najavio kako 'pokušava uvesti red'. 'To su sredstva MORH-a i ona su nam potrebna. Doživljavali su nas kao kravu muzaru, pa smo rekli – dosta, toga više neće biti', odlučan je Kotromanović.

Ministar turizma Veljko Ostojić poručio je iz Vukovara kako 'svi oni koji žele saznati što se 1991. dogodilo u Vukovaru moraju osobno doći u taj grad'. Obećao je i kako će 'svi turistički projekti koji iz Vukovara budu kandidirani za (su)financiranje preko Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice biti razmatrani s posebnom pažnjom'.

Komentirajući potencijale ratnog turizma, ministar Ostojić se pozvao i na mišljenje jednog japanskog izaslanstva koje je Vukovar svrstalo među tri najzanimljivija turistička područja u Hrvatskoj. 'Potencijal postoji, no čuda se ne događaju preko noći', rekao je Ostojić.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić pohvalio se novinarima kako je prvi put u svom gradu u funkciji ministra. 'Osim što sam domoljub, moram biti i lokalpatriot i tu sam za svoj Vukovar', rekao je ministar Matić i potvrdio kako se s lokalnim čelnicima razgovaralo o uređenju Vodotornja kao simbola obrane Vukovara.

Kad je objava Registra hrvatskih branitelja u pitanju, ministar Matić je rekao kako tu 'nema ništa nova' te da će se taj registar 'biti objavljen kad se stvore pretpostavke da to, kako narod kaže, ne bude na divlje i da nitko ne bude oštećen'.

Kako smanjiti liste čekanja?

'Liste čekanja moraju se u prvih šest mjeseci mog mandata dovesti u medicinski prihvatljive granice', najavio je za posjeta Vukovaru ministar zdravlja Rajko Ostojić. Na primjeru Opće bolnice Vukovar naveo je i jedan od modela za smanjivanje lista čekanja rekavši kako je u tom gradu 'odlična oprema, ali i manjak liječnika specijalista'.
'Planiramo napraviti suradnju s Općom bolnicom Vinkovci i Kliničkom bolnicom Osijek da se njihove liste 'presele' u Vukovar i tako maksimalno iskoriste kapaciteti vukovarske bolnice', najavio je ministar Ostojić.

'Po stoti put ponavljam – pravi hrvatski branitelji nemaju se čega bojati, a objava registra bit će im na ponos. Vukovarci su prvi za to, jer se zna tko je prvu i najveću žrtvu podnio. Sigurno su za to da se imena onih koji su najzaslužniji objave i da im se Hrvatska može pokloniti i javno zahvaliti što su učinili za svoj grad i domovinu', rekao je ministar Predrag Matić.

Ministri Matić i Kotromanović potom su se, u pratnji kolege Rajka Ostojića, zaputili na razgovor s predstavnicima braniteljskih udruga u gradskoj upravi.

Dio branitelja, nezadovoljan kašnjenjem ministara koje su pred zgradom gradske uprave zadržali novinari, otišao je prije početka sastanka, upravo u vrijeme davanja izjava. Ministar Matić njihov je odlazak prokomentirao riječima da to 'pokazuje da su neke braniteljske udruge ispolitizirane'.

Prije radnih sastanaka i susreta s novinarima četiri ministra, u pratnji gradonačelnika Vukovara Željka Saboa i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, odala su počast žrtvama Ovčare te položila vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.