oslobodilačka vojska kosova

Kosovski ratni veterani prosvjedovali jer im država ne namjerava povećati minimalac, policija ih rastjerala suzavcem

06.06.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Kosovska policija bacila je suzavac na oko 2000 ratnih veterana koji su pokušali ući u parlament kako bi prosvjedovali protiv nacrta zakona o minimalnim plaćama u javnom sektoru koji ih isključuje

Međunarodni monetarni fond i druge financijske institucije upozorile su da financijski slab Kosovo, iscrpljeno siromaštvom i korupcijom, ne može sebi priuštiti veće naknade za oko 50.000 registriranih ratnih veterana. Zastupnici su trebali u ponedjeljak raspravljati o zakonu o podizanju minimalne plaće javnom sektoru, no naknada za ratne veterane nije bila dio rasprava.

Oko 10 sati prijepodne, veterani su se počeli okupljati ispred parlamenta, a policija je upotrijebila suzavac kad su pokušali provaliti u zgradu. Prosvjednici su mahali zastavama bivše gerilske Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koja je povela ustanak 1998.-1999. godine protiv represivne srpske vlasti. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Veterani OVK-a kažu da im vlasti nisu dodijelile povlastice i poštovanje u skladu s njihovom ključnom ulogom u postizanju državnosti.