donacija

Kosovo je jedina zemlja u Europi koja nije počela s cijepljenjem: Stotine zdravstvenih radnika otputovalo u Albaniju po cjepivo

20.03.2021 u 21:56

Bionic
Reading

Stotine zdravstvenih radnika s Kosova otputovalo je u subotu u Albaniju radi cijepljenja protiv covida-19, nakon što im je ondje ponuđena donacija dijela njihovih zaliha cjepiva

Kosovo je jedina zemlja u Europi koja nije započela program cijepljenja. Njeni planovi cijepljenja ovise o pristupu cjepivima kroz program COVAX Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će njegova zemlja ovog vikenda donirati ukupno 500 doza cjepiva protiv covida-19 AstraZenece za kosovske zdravstvene radnike, a obećao je još donacija u bliskoj budućnosti.

Kosovo ima oko 11.000 liječnika i medicinskih sestara.

"Važno je započeti cijepljenje kosovskih liječnika jer im prijeti opasnost", rekao je Rama novinarima u gradu Kukešu na sjeveru Albanije.

Na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, do sada je zabilježeno više od 80.000 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 1752 smrtnih.

U Beogradu prosvjed protiv epidemioloških mjera

U susjednoj Srbiji stotine ljudi okupile su se u glavnom gradu Beogradu protiv zatvaranja koje je vlada nametnula kako bi suzbija pandemiju koronavirusa.

  • +15
Cijepljenje u Americi Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Većina prosvjednika u gužvi na glavnom beogradskom trgu nije nosila maske za lice, unatoč brojevima dnevnih slučajeva zaraze koji se kreću oko 5000.

Srbija, država s oko sedam milijuna stanovnika, do sada je prvu dozu cjepiva dala preko 1,8 milijuna ljudi.

Od početka pandemije u toj je zemlji zabilježeno 546.986 slučajeva zaraze koronavirusom i 4900 smrtnih slučajeva.