RATNA OSTAVŠTINA

Kosor želi zakonom poništiti optužnice protiv Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa

22.09.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako Vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili ništavnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države

'Na tome se radi, jer zaista treba reći dosta uznemiravanju koje trpe branitelji od slučaja gospodina Purde pa do drugih', izjavila je premijerka prilikom današnjeg posjeta KBC-u Zagreb.

Pozvala je Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da u tom smislu predlože potrebne pravne korake.

'Činjenica je da je Hrvatska bila žrtva agresije, da smo bili napadnuti i da su hrvatski branitelji branili svoju zemlju te da su morali oslobađati okupirane krajeve', kazala je Kosor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je jučer kako su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako optužnice, rješenja i odluke vojnih tužiteljstava bivše JNA, vojnih sudova bivše JNA ne priznaje jer smatra da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izvijestio je da je zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992. godine.