LINIĆ O ODNOSIMA S MOL-OM

'Kosor zakonom o Ini ne može prati svoju nečistu savjest'

29.09.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će Vlada na današnjoj sjednici predložiti izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine kojima vladajući predlažu da nitko osim države nema više od 49 posto dionica Ine, premijerka Jadranka Kosor ipak je odlučila najprije pisati Bruxellesu. Za SDP-ovca Slavka Linića, koji je sve prokomentirao pred saborskim novinarima, takav potez je očekivan, no pritom je uvjeren da takav zakon neće riješiti probleme Ine

Vlada ipak nije u saborsku proceduru uputila zakon koji bi redefiniraovlasničku strukturu Ine već se piše EU i od nje traži očitovanje je lito moguće napraviti. Jeste li očekivali takav rasplet i što se time točnoporučuje?

Tako se nešto i očekivalo jer imamo dva nacionalna interesa. Jedan je ulazak Hrvatske u EU i svako suprotstavljanje pravilima europske pravne stečevine znači da nećemo ući u EU, a to je nešto što je nacionalni interes. Drugi je kako Inu

voditi na zadovoljstvo Republike Hrvatske. Ono što iz SDP-a vrlo jasno poručujemo, s predloženim zakonom neće se štititi interes Hrvatske u Ini. Mi mislimo da se u 30 dana može promijeniti ugovor o upravljanju Inom, da se s planovima u Ini za idućih nekoliko godina može Hrvatskoj pokazati kada će se završiti jedna ili druga rafinerija, kako će se ulagati u benzinske pumpe, kako će se ulagati u naftna i plinska polja i na kojim ćemo tržištima prodavati Inine proizvode. Te poruke želimo i od MOL-a i od hrvatske Vlade. Time ćemo riješiti dilemu upravlja li se Inom kako treba, a Državno odvjetništvo neka rješava pitanje mita i korupcije. Vlasnička struktura nešto je što će se događati na tržištu i to ćemo vrlo teško moći kontrolirati, a nečistu savjest Jadranka Kosor, jer ona je jedna od onih koja se složila da Vlada smanji svoj udio ispod 50 posto, na ovakav način ne može prati i ugrožavati druge interese.

Što biste Vi napravili na mjestu Jadranke Kosor?

Pregovori s MOL-om o promjeni ugovora počeli su u petom mjesecu, taj bi ugovor već, da je kojim slučajem na vlasti SDP-ova koalicija odgovorna za Hrvatsku, u 30 dana bio izmijenjen i usklađen s trgovačkim pravom RH. Plinski ugovor bi bio poništen i vraćen na nulu, jer je to glupost koju nam je prodao Sanader s govornice Sabora i svi u Hrvatskoj su pljeskali 'eto, bit ćemo neovisni o plinu', a nanijeli su stravičnu štetu, uništili Petrokemiju, opteretili cementnu industriju, sve koji su na plinu smo uništili s tim ugovorom. To je odgovornost HDZ-ove vlasti, Jadranke Kosor, Sanadera, koga god hoćete. To treba poništiti i vratiti na nultu poziciju i u narednih 30 dana treba jasno u planovima Ine pokazati što je budućnost Ine u Hrvatskoj i na regionalnom tržištu. To je odgovorno upravljanje sa svojih 44 posto dionica i to mora hrvatska Vlada učiniti.

Što mislite kakav bi mogao biti odgovor Bruxellesa na ovakvo Vladino pismo?

Uvijek je pitanje političkih snaga, rekao bih, teško je odgovoriti jer to nije samo pravno, nego i političko pitanje. To je igranje s vrlo, vrlo važnim pitanjem za Hrvatsku, jer će dio političkih snaga možda poduprijeti Jadranku Kosor i Vladu. No mi moramo znati da su Mađari članica EU i da će isto kao Slovenci tu svoju snagu koristiti. Oni su članice, mi moramo ući i oni mogu dobiti svoje partnere da nas u tome onemoguće. To je politika, to nije pravo, i u toj političkoj igri ne isplati se ugrožavati nacionalne interese. Zašto? Jer se i bez takvog prijedloga može doći do rješenja koje će građanima Hrvatske pokazati da je Vlada odgovorna u upravljanju Inom.

Koja je Vaša procjena? Zašto se do jučer govorilo da ćemo zakon mijenjati i zaštititi hrvatske interese, a onda preko noći ipak pismo Bruxellesu?

Očito da oni koji su joj iz EU sugerirali da će je podržati, da je zaista kriminalno djelo korupcije nešto što može biti razlog za ovakva privremena ograničenja, očito su dali svoje mišljenje, a sada kada su počele jače konzultacije, očito da to mišljenje više nije relevantno i zato se čeka mišljenje EK. Stvar je samo u tome tko je do sada imao veću snagu u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

Jučer se Kosor ogradila od prodaje sedam posto dionica iz braniteljskog fonda, de facto se ogradila od branitelja i rekla da ona s tim nema ništa?

Jadranka Kosor je osoba koja je i braniteljskom fondu i svim građanima Hrvatske koji su kupili dionice Ine u onoj pošasti kada je premijer osvajao vlast 2007. pa se rasprodavala imovina, svima je tumačila sljedeće - MOL je dobra tvrtka, MOL je strateški partner, prodajte dionice MOL-u. Prema tome, Jadranka Kosor je to među prvima govorila, bila najglasnija, odlučujuća je bila i za Fond branitelja. Mi moramo shvatiti, to je osoba koja je predstavljala Vladu i svima sugerirala da se MOL-u proda većinsko vlasništvo i da se MOL približi 50 posto. U isto vrijeme ta potpredsjednica Vlade nije se trudila analizirati zašto nismo uložili u dvije rafinerije, zašto su benzinske postaje Ine najlošije u Hrvatskoj, zašto je zaustavljen razvoj i ulaganje u plinska polja u Jadranu. To je Jadranka također morala objasniti, a do dan danas nije. Isto tako, dan danas vam Jadranka Kosor govori da je dioničarski ugovor savršen ugovor, da štiti interese, da je dobar ugovor, a sada vidimo da nije dobar, da ga treba promijeniti, da je uzrok i posljedica jednog koruptivnog djela. U isto vrijeme Jadranka Kosor ništa ne govori o plinskom ugovoru, a plinski ugovor je nanio enormne štete hrvatskom gospodarstvu. Prema tome, zašto Jadranka Kosor otvoreno ne govori o svim problemima koje je izazvala Vlada, koje je bila članica i bila joj potpredsjednica, vezano uz odnose s MOL-om. Onog trenutka kada ona o tome otvoreno porazgovara, onda ćemo doći do pravih istina, a to što ona pokušava prati svoju lošu savjest, tu joj nema pomoći.