POSJET MORH-u

Kosor: U HV-u nema spolne diskriminacije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2009 13:57
  • Objavljeno 25.08.2009 u 13:51
Kosor časnice HV MORH

Kosor časnice HV MORH

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor posjetila je danas Ministarstvo obrane RH (MORH), te se susrela s ministrom obrane Brankom Vukelićem i njegovim najbližim suradnicima, a razgovarala je, preko video linka, i s pripadnicima Oružanih snaga RH koji sudjeluju u međunarodnim misijama u Afganistanu, Kosovu, Čadu i Golanskoj visoravni.

Premijerka Kosor susrela se i sa časnicama i dočasnicama u Oružanim snagama RH, istaknuvši kako u sustavu obrane Republike Hrvatske nema spolne diskriminacije.

Podsjetila je da je standard NATO snaga oko sedam posto žena, dok je u hrvatskim Oružanim snagama taj postotak oko 9,5 posto. Predsjednica Vlade rekla je kako je upravo na to posebno ponosna, kao i na činjenicu da u Ministarstvu obrane RH postoji povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Dodala je da javnost još uvijek percipira vojni poziv kao muško zanimanje te kako zna da ženama nije lagano obnašati vojno zvanje.

U razgovoru je rečeno i kako je 47 hrvatskih časnica i dočasnica sudjelovalo u međunarodnim vojnim misijama, od čega i jedna zapovjednica kontigenta vojne policije u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Tijekom svog obilaska Ministarstva obrane, prvog od kad je postala predsjednica Vlade RH, premijerka Kosor je putem video linka razgovarala i s pripadnicima Hrvatske vojske u međunarodnim misijama u Afganistanu, Kosovu, Čadu i Golanskoj visoravni a što je bilo zatvoreno za novinare.

Nakon razgovora izjavila je kako je razgovarala s pripadnicima naših Oružanih snaga o situacijama u misijama u kojima se nalaze te je impresionirana onim time što naši vojnici ondje rade.

"Ja sam im se u ime Vlade zahvalila i na znanju i na hrabrosti kojima pronose ime Hrvatske diljem svijeta. Oni su uistinu cijenjeni u svim misijama", kazala je premijerka.

Najavila je kako će uskoro obići i druga ministarstva iz resora koji ju posebno zanimaju kao predsjednicu Vlade.

Ministar obrane Branko Vukelić izjavio je kako im je premijerka svojim posjetom ukazala veliko priznanje. Podsjetio je na rezultate Ministarstva obrane RH i dodao da su predsjednicu Vlade informirali o svemu što rade.

"Mi izvršavamo svoje zadaće vrlo efikasno - bilo da je riječ o zadaćama u zemlji kako što je je Obalna straža, protupožarna sezona ili helikoptersko spašavanje unesrećenih, bilo da je rijeć o zadaćama u inozemstvu kao što su mirovne misije", rekao je ministar Vukelić

Na pitanje novinara premijerka Kosor nije željela komentirati današnje pregovore s INA-om o cijeni goriva.

Također je kratko odgovorila na novinarski upit o gradnji mosta preko Korane, kod Karlovca, rekavši da gradnja mostova nije u djelokrugu rada MORH-a. Na potpitanje što je s dokumentacijom o tog slučaja, odgovorila je da se ona prikuplja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi