VLADINA MRKVA I BATINA

Kosor preko Hvidre drži branitelje pod kontrolom

20.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako javnost branitelje dijeli na prave i krive, oni se međusobno dijele na podobne i nepodobne. Nijedna priča o onima koji su najzaslužniji za demokratsku Hrvatsku ne može, nažalost, proći bez politike, osim možda svijetli primjeri braniteljskih zadruga. Hvidra, kao i Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kojoj Hvidra pripada, posljednjih dana žešće brane premijerku nego same branitelje

Uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde, koji je u Srbiji optužen za ubojstvo ranjenih srpskih vojnika temeljem iskaza dobivenog u logorima kroz koje su zarobljeni vukovarski branitelji prolazili, izazvalo je u najmanju ruku mlaku reakciju središnjice Hvidre i njezinog predsjednika Josipa Đakića.

Iako su branitelji naviknuli na kontinuirane napade, dovođenje u pitanje časti herojske obrane Vukovara kap je koja je prelila čašu. No Hvidra medijima šalje tek šturo priopćenje. Medijski žestoko istupaju tek kada urednik i voditelj emisije HTV-a 'Nedjeljom u dva' Aleksandar Stanković implicira da je premijerka 'stvorila pola milijuna branitelja'.

Tko je glasnogovornik premijerke, Hvidra ili Pavić?

Stoga se postavlja logično pitanje je li Hvidri važnija čast premijerke, čiju bi obranu trebali prepustiti njezinom glasnogovorniku Mladenu Paviću, ili zaštita branitelja? Predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić subotnji je prosvjed u organizaciji Inicijative STOP progonu hrvatskih branitelja nazvao 'bančenjem na ulici' te prepustio premijerki i ministru Bošnjakoviću da brane Purdu.

'Ministar i premijerka povukli su prave poteze da se pomogne Purdi; nepotrebno je bančiti na ulici. Ako diplomatski način ne urodi plodom, mi ćemo kako treba napraviti prosvjed', pojasnio nam je Đakić ne precizirajući kako bi se prosvjed u režiji Hvidre razlikovao od onog 'krivog', subotnjeg.

No treba li se krovna braniteljska udruga uopće naslanjati na politiku, na aktualnu vlast te ovisiti o potezima onih koji stav o braniteljima kroje prema aktualnoj političkoj situaciji? Đakić pragmatično tvrdi da treba jer se u takvoj simbiozi može puno više napraviti za branitelje.

'Ja sam na ovoj poziciji napravio puno više nego oni tijekom nekoliko godina', tvrdi Đakić za čijeg je mandata došlo do najvećih raskola u Hvidri. Podsjetimo, zadarska je Hvidra istupila iz središnjice, a nekadašnji šef zagrebačke Ivan Pandža prije godinu je dana smijenjen sa svoje funkcije jer je izražavao nezadovoljstvo Đakićevim radom.

Novu Hvidru 'ubili' pritisci

Najnovije razilaženje vodstva Hvidre i branitelja tek je jedno u nizu. Do najvećeg je 'potresa' došlo 2005, kada su branitelji Đakića prozivali glasnogovornikom Ive Sanadera jer je rekao da general Ante Gotovina mora svoju istinu braniti pred Haškim sudom. Hvidra nije tada reagirala ni na Šeksovu legendarnu rečenicu da Gotovinu treba identificirati, locirati i transferirati u Haag. Božo Drmić, ratni vojni invalid te umirovljeni pukovnik HV-a, pokušao je tada osnovati Novu Hvidru, no nije uspio.

'Mi smo pokušali prije pet šest godina osnovati Novu Hvidru, ali smo bili praćeni i prisluškivani i vidjeli smo da možemo imati probleme. Oni su se bojali da ćemo im onemogućiti pljačku jer smo znali što se zbiva. Svi koji se bore za čelništvo u Hvidri računaju da će od tih par milijuna kuna nešto spremiti u džep', rekao je Božo Drmić za tportal.

Pojašnjava da je štetno za branitelje da je na čelu Hvidre stranačka osoba te da je zadarska Hvidra izašla iz središnjice jer nisu željeli raditi po direktivi onih koji se dodvoravaju. Istaknuo je da postoji nekoliko inicijativa, poput udruge Zavjet, koje funkcioniraju neovisno o državnim i lokalnim strukturama te se financiraju članarinama.

'Nije Đakić kriv; mi svi snosimo odgovornost što to toleriramo. Šutimo i trpimo', zaključio je Drmić.

Vojska od pola milijuna glasača

'Svaka vlast u čelništvu Hvidre ima one za koje je sigurna kako će reagirati. Jedna od najvažnijih opsesija vlasti jest držati branitelje pod kontrolom jer njihov bunt nije bezopasan', rekao nam je jedan od pokretača Inicijative STOP progonu hrvatskih branitelja Vjekoslav Magaš.

Priznaje da su branitelji vrlo važan segment biračkog tijela te da vladajući pomno paze da u braniteljskoj populaciji rasporede svoje igrače te tako onemogućavaju da branitelji aktivnije sudjeluju u društvenim zbivanjima.

Magaš kaže da je iznimno teško ostvariti bilo kakvu smislenu akciju ako ona ne odgovara vladajućoj politici. Na isti se način dijele i novčana sredstva. 'Dobro se zna koje udruge mogu dobiti novac, a koje ne mogu', tvrdi Magaš.

Braniteljska stranka?

'Branitelji mogu doći u medije jedino ako se spale na trgu i naprave incident. Da bi branitelj bio saborski ili zastupnik u vijeću HRT-a, mora biti poslušnik vlasti ili Josip Đakić', ogorčen je Magaš. Iako smatra da se branitelji ne bi trebali baviti politikom, pojašnjava da imaju društvenu odgovornost i da trebaju reagirati na važna društvena pitanja, devijacije u društvu ili pak ako se odstupa od vrijednosti Domovinskog rata.

Korupciju, koju je Stanković spomenuo kod broja branitelja, spominje i Magaš, no ne u tom kontekstu. 'Ono što branitelje korumpira jest vlast i Đakićev komitet koji ih dijeli na podobne i nepodobne. Kada se novci dodjeljuju selektivno i arbitrarno prema političkoj podobnosti, tj. odanosti vladajućoj struji, automatski ste u prostoru korupcije', zaključio je Magaš.

Hvidra ne treba biti centralizirana

Povjesničar Josip Jurčević i nekadašnji član savjeta zagrebačke Hvidre pojasnio je da Hvidra ne bi trebala biti centralizirana, no jest kako bi se lakše njome manipuliralo.

'Hvidra je politička manipulacija od strane HDZ-a.
Zlorabe se branitelji na način da kupite jednog i stavite ga na čelo i on ne zastupa braniteljske interese nego stranačke', pojašnjava Jurčević.

Zaključuje da strukovne, sindikalne i civilne udruge trebaju biti neutralne i zastupati interese onih koje predstavljaju, a ne zlorabiti povjerenje za interese drugih, zaključio je Jurčević.