PROZIVKE OPORBE

Kosor predlaže: Uzmite novac strankama i dajte za zapošljavanje

27.03.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Vijest da se privremeno zamrzavaju mjere za aktivno zapošljavanje, odnosno da se privremeno stopira financiranje dok ne stignu sredstva iz Europske unije izazvala je burne reakcije među saborskom oporbom

'Uzrok nedostatka novca za programe poticaja zapošljavanja jest u činjenici da Hrvatska nije povukla sredstva iz europskih fondova. Potpredsjednik Vlade Grčić prije mjesec dana objasnio je to činjenicom da softver nije proradio. Podatak koji imam, a službeni je, jest to da je država Hrvatska taj softver platila 948.950 eura i nakon tri mjeseca on ne funkcionira, ne radi, napravljen je komplicirano da bi bio skup ili preskup. Zbog toga, potpredsjednik Grčić mora dati ostavku', prokomentirao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

'Vlada reže i malo one grane na kojoj sjedi. Ovo je mjera koja je uspjela zaposliti desetak tisuća mladih ljudi. Razgovarala sam s mladima koji su htjeli ovih dana ući u sustav i sada dobili poruku da od toga neće biti ništa. To je iznimno loša poruka jer one mjere koje su dale i malo rezultata sada se ukidaju', komentar je nezavisne zastupnice Jadranke Kosor koja je uvjerena da je Vlada na taj način pokazala nedosljednost.

Naime, kako je objasnila, Vlada je u rebalansu proračuna za preko 300 milijuna kuna povećala sredstva za nezaposlene, a istovremeno smanjila sredstva za zapošljavanje. 'Nije li tu nešto nelogično? Vlada očito računa da će se povećavati broj nezaposlenih. Nije li bilo pametnije da u rebalansu, ako je nedostajalo, osigura tih 177 ili 200 ili 300 milijuna kuna za zapošljavanje, a umjesto da povećava sredstva za nezaposlene, koje sada i sama proizvodi odričući se mjere koja je dala rezultata', upitala je Kosor.

S obzirom na to da je uvjerena da će ove godine uslijediti još jedan rebalans, Kosor je apelirala na Vladu da pod hitno pronađe sredstva za mjere za zapošljavanje, a dio se može iznaći, kako je predložila, ako se smanji proračunski novac za političke stranke.

Osvrnula se Kosor i na argument da Vlada čeka sredstva iz Europske unije. 'Obrazloženje da se čekaju sredstva iz EU-a jako je tanko jer vidimo da je do sada bilo više neuspjeha nego uspjeha u povlačenju tih sredstava. Sve je to poruka mladima da izgube svaku nadu', rekla je Kosor.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin podsjetio je da je mjera aktivnog zapošljavanja kojom su mladi mogli zaraditi 1.600 kuna mjesečno bila dobro prihvaćena te mu je stoga žao što se zamrzava.

'To nije puno, ali je puno više nego ništa. Između automobila i tko zna čega i ove mjere treba 'optirati' za ovu mjeru. A čekati europski novac, sigurno ćemo ga dočekati, ali ćemo ga se načekati i pitanje je što će to značiti za zapošljavanje', rekao je Kajin.