NAKIT OD 200.000 KUNA

Kosor pokazala novi broš iz kolekcije nepoznate vrijednosti

06.09.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor danas je u predizbornoj berbi jabuka promovirala novi broš, u obliku jabuke. Koliko premijerka ima broševa u svojoj kolekciji, kolika je njihova vrijednost te koje je od njih dobila na dar i prelazi li njihova vrijednost 500 kuna – što je zakonski limitirana vrijednost poklona dužnosnicima – nije poznato

Magazin 24sataExpress prije nekoliko dana (26. kolovoza) objavio je priču o Kosoričinim broševima ističući kako ni nakon dva mjeseca čekanja nisu iz Vlade uspjeli dobiti odgovor na postavljena pitanja. Budući da Vladin glasnogovornik Mladen Pavić nije uhvatio vremena ili volje za odgovoriti na novinarski upit o spornim broševima, novinarka magazina 24sataExpress vrijednost i porijeklo premijerkine kolekcije donekle je uspjela dokučiti razgovarajući sa zagrebačkim zlatarima. Neki od njih su se čak pohvalili da Kosor ima desetke komada njihovog nakita.

'Kod nas najčešće dolaze ljudi iz raznih firmi i kupe dar za Jadranku Kosor. Često naručuju da izradimo nešto specijalno za nju jer su uvjereni da baš to želi, ali ne želim o tome govoriti u detalje', kazao je vlasnik zlatarnice. Čuveni filigranari izradili su joj i skupocjene naušnice od čak 20.000 kuna – dubrovačke rećine.

Istražujući temu premijerkinih broševa, 24sataExspress je objavio kako premijerka ima ukupno 200 broševa, a da ih pokazuje stotinjak. Cijena im se kreće od 200 kuna za komade bižuterije, do čak 4.000 kuna, a prema gruboj procjeni, njena kolekcija bi mogla koštati do deset njezinih mjesečnih plaća!

Naime, zlatari kojima je časopis 24sataExpress dao na procjenu broševe uhvaćene objektivom na Kosoričinim sakoima slažu se da je teško dati objektivnu procjenu broševa na temelju tih fotografija. Međutim, smatraju kako njena kolekcija ne košta manje od 135 tisuća kuna, ali ni više od 200 tisuća kuna.

Svojedobno je jedan bivši glasnogovornik (Ratko Maček) jednog bivšeg premijera (Ive Sanadera) također izbjegavao dati informacije novinarima o vrijednosti i porijeklu kolekcije skupocjenih satova. U nadi da ćemo konačno doznati vrijednost i porijeklo impresivne premijerkine kolekcije broševa i drugog poklonjenog nakita, i tportal je zatražio odgovore od glasnogovornika Jadranke Kosor, Mladena Pavića.

Među najskupljima je broš od bijelog zlata s kvalitetnim biserima koji je prvi put nosila u travnju 2010. na konferenciji 'Hrvatsko novčano tržište', a koji košta 4.000 kuna. Za Angelu Merkel se uredila dubrovačkim botunima, autentičnim komadom nakita. Broš je to koji košta čak 4.500 kuna, piše list, kao i Hrvatska i 28 zvijezda napravljen od čistog zlata.

Tu je i zlatna metla koja košta oko 3.000 kuna i jednako skup srcoliki broš napravljen od zlata i prirodnog koralja koji je lani u lipnju nosila na konferenciji za novinare.

Toliko košta i zlatni broš u obliku obruča zvijezda, kao na zastavi EU, budući da je ručni rad, jedan srebrni cvijet koji je pun cirkona te hobotnica čija je glava napravljena od bisera, a krakovi od bijelog zlata. Procjenjuje se da i zlatni broš u obliku Hrvatske, dar nepoznatog prijatelja, košta 3.000 kuna, kao i broš napravljen u obliku zlatne grane. Zlatari pretpostavljaju da i broš napravljen od žutog i bijelog zlata također košta 3.000 kuna.

Dupin napravljen najvjerojatnije od rodiniranog srebra i cirkona, a moguće je da je dio i od crnih bisera, košta oko 2.500 kuna. Toliko košta i zlatni labud s cirkonima, dok labud napravljen od bijelog zlata i bisera košta oko 2.000 kuna.

Premijerka ima i broš najvjerojatnije od bijelog zlata (2.000 kuna) u obliku vrata koja se otvaraju, a koji je donirala u dobrotvorne svrhe, no nitko ga nije htio kupiti. Ima i brojne broševe Swarovski, od kojih svaki košta bar 1.500 kuna, a škorpion napravljen od rodiniranog srebra i riječnog bisera košta 700 kuna.