PREMIJERKINA PROZIVKA

Kosor optužila oporbu da joj je otežavala pregovore s EU

16.05.2011 u 07:47

Bionic
Reading

Upitana koliko je oporba pomogla zaključenju pregovora s EU, premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za 'Dnevnik' HTV-a istaknula je kako su neki u oporbi to shvatili kao cilj, a neki nisu. Zaključila je da je doprinos oporbe mogao biti daleko veći, posebno od trenutka kad su pregovori, 2009. godine, deblokirani. Požalila se kako je bilo teško raditi u uvjetima kada se tražilo da Vlada ode

'Izbori će biti do kraja godine. Kada, dogovorit ćemo se u vladajućoj koaliciji kad završe pregovori, a uvjereni smo da će to biti do kraja lipnja', rekla je u nedjelju u razgovoru za 'Dnevnik' HTV-a premijerka Jadranka Kosor. Na pitanje hoće li referendum o ulasku u EU biti prije ili poslije izbora premijerka nije odgovorila, jedino je kazala da će se referendum održati u roku 30 dana od potpisivanja pristupnog ugovora.

'Do sada ni u jednom razgovoru nismo postavljali pitanje kad će biti potpisivanje pristupnog ugovora. Ničim nismo opterećeni i ništa drugo ne radimo osim da pregovori završe do kraja lipnja, a sve ostalo će se rastvoriti samo po sebi kao knjiga. Nadomak smo tog cilja i treba ga konačno osvojiti nakon tolikih godina pregovora i nakon toliko muka i rada', dodala je Kosor, koja smatra da postoji velika mogućnost da pregovori završe krajem lipnja i da ne treba posustajati. 'Bilo bi to i pravedno, ali još se igra utakmica i ja sam zagovornik toga da se igra do kraja dok sudac ne odsvira kraj', ustvrdila je premijerka, prenosi Vjesnik.

Na pitanje koliko je oporba pomogla zaključenju pregovora, poručila je da su neki u oporbi to shvatili kao cilj, a neki nisu, te da je doprinos oporbe mogao biti daleko veći, posebno od trenutka kad su pregovori, 2009. godine, deblokirani.

'Teško je raditi u uvjetima kada se neprekidno tražilo da Vlada ode', dodala je Kosor. Spomenula je da predsjednik SDP-a Zoran Milanović na zadnjem sastanku Nacionalnog odbora na kojem se razgovaralo o obnovi Saveza za Europu nije izgovorio nijednu riječ.

'Tada sam rekla da odemo zajedno u brodogradilišta i da ljudima tumačimo što moramo napraviti i što je neminovno za 8. poglavlje. Ljudima treba govoriti istinu, jer ako mi teško radimo na potvrdi planova za restrukturiranje nije dobro da oni koji dobro znaju da je to jedino rješenje govore suprotno', rekla je Kosor. Na pitanje zašto odluke vezane uz brodogradilišta nisu donesene prije dvije godine, premijerka je pojasnila da su se neke stvari tada tek počele raditi, no ustvrdila je da bi bilo potpuno pogrešno neprekidno se vraćati u prošlost.

Vezano uz izvješća o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23, rekla je da su veleposlanici članica Unije dobili popise istraga, ali bez imena i prezimena.
'To su podaci iz drugih institucija koje su nadležne za istrage, a to nije Vlada. Radi se samo o opisu slučajeva i onoga što ta neovisna tijela rade. Ne spominje se nitko imenom i prezimenom, a na rad DORH-a, Uskoka i policije nitko u Vladi nema pravo ne samo utjecati, nego ga ni otežati bilo kojim postupkom', zaključila je Kosor.