IZIGRANI ŠKVERANI

Kosor odbija dati suglasnost za nove brodove

05.05.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Sindikalisti iz svih šest hrvatskih brodogradilišta iz Splita su ponovno uputili vapaj Vladi: ne ubrza li se proces restrukturiranja i ne pomogne li se oko ugovaranja gradnje novih brodova, za tri do sedam mjeseci uslijedit će potpuni kolaps ove industrije

Predstavnici radnika organizirali su prilično čudnu konferenciju za novinare na kojoj 'nikoga nisu željeli prozivati, nisu se željeli razbacivati teškim riječima i prijetnjama, već samo upozoriti da vrijeme istječe'.

Izbjegavali su prozvati Vladu i premijerku Jadranku Kosor, premda je i njima jasno da upravo ondje sve zapinje. Vlada je, naime, splitskom brodogradilištu - jedinome koji ima odobren program restrukturiranja - odbila dati suglasnost za gradnju četiri broda za grčke naručitelje, a oklijeva i s davanjem suglasnosti na gradnju dvaju ugovorenih brodova za Jadroplov

'Zašto? Nemam pojma', odgovor je predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonka Šegvića. Kao da je i on zaboravio premijerkin trijumfalni dolazak u splitski škver prije nešto više od mjesec dana, kada je oduševljenim radnicima poručila da su baš brodovi za Jadroplov slamka spasa koja će izvući tvrtku iz krize. Sada, eto, čini se da je i taj posao zapeo.

Šegvić kaže da su i posao s Grcima opstruirali 'neki bivši direktori, pa čak i ministri', no odbio je kazati imena.

'Uglavnom, ugovori za posao s Jadroplovom su na stolu i pozivam da se odobre', kazao je Šegvić. Tvrdi i da ponuda samoborskog DIV-a za kupnju Brodosplita sve očitije postaje obična preprodaja tvrtke stranim, ruskim i katarskim investitorima.

Sindikalisti iz ostalih brodogradilišta su u još većim problemima: već mjesecima čekaju da se zajedno s Bruxellesom odobri program restrukturiranja, bez kojega se ne mogu sklapati ugovori za nove brodove. Čini se da ih čeka sudbina splitskog škvera, koji je ove zime poslao nekoliko stotina radnika na čekanje.